Resolució
Q-03040/2012 Manca d'informació de l'Ajuntament de Ripollet en relació amb un expedient de reclamació de responsabilitat patrimonial

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Responsabilitat patrimonial
Data d'inici 25/04/2012
Data de l'últim moviment 25/07/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Ripollet Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta el seu descontentament amb la manca d'informació de l'Ajuntament de Ripollet en relació amb un expedient de reclamació de responsabilitat patrimonial que va formular en data 24 d'agost de 2011.

Exposa que va interposar la seva reclamació com a conseqüència de la caiguda que va patir quan circulava pel municipi en bicicleta i que atribueix a la manca de tapa d'un embornal.

La queixa va ser admesa a tràmit, però tot i el temps transcorregut des de la recepció de la resolució d'admissió la persona interessada no disposa de més informació.

Contingut

L'Ajuntament de Ripollet informa que ha comunicat a la persona interessada el tràmit d'audiència, i, en conseqüència, el Síndic entén que el procediment encara s'està tramitant i està pendent, per tant, de la proposta de resolució o, en tot cas, de la resolució.

L'article 139 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, determina que els particulars tenen dret a ser indemnitzats per les administracions públiques corresponents de tota lesió que pateixin en qualsevol dels seus béns i drets, tret dels casos de força major, sempre que la lesió sigui conseqüència del funcionament normal o anormal dels serveis públics. 

Alhora, l'article 81 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, estableix que les administracions han de respondre dels danys i perjudicis ocasionats als ciutadans en els seus béns i drets com a conseqüència del funcionament normal o anormal dels serveis públics excepte en els casos de força major o de danys que els ciutadans tinguin el deure jurídic de suportar d'acord amb la llei. En qualsevol cas, el dany ha de ser efectiu, avaluable econòmicament i individualitzat en relació amb una persona o un grup de persones.

Els procediments administratius aprovats i fixats per les normes constitueixen la garantia d'una actuació no arbitrària per part dels poders públics. Així, quan un ciutadà formula davant d'una administració pública una reclamació per danys i perjudicis, és el procediment administratiu que regula el Reial decret 429/1993, de 26 de març, el que permet dilucidar si cal fer efectiva o no la responsabilitat patrimonial. 

La tramitació correcta d'aquest procediment garanteix que es puguin investigar els fets i les circumstàncies que han concorregut i, en el seu marc, el ciutadà pot aportar proves a favor seu i contradir l'Administració.

El Síndic entén que des de l'admissió a tràmit de la reclamació del promotor ha transcorregut un termini molt superior al que està legalment i reglamentàriament establert de sis mesos per dur a terme tots els actes d'instrucció previs a la resolució, sense que s'hagi proporcionat cap informació ni documentació de les quals es pugui deduir l'existència d'alguna raó que justifiqui la demora en la tramitació d'aquest expedient. 

El Síndic considera, doncs, que d'acord amb el principi d'oficialitat, que informa el procediment administratiu i que recull l'article 74 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, el procediment està sotmès al criteri de celeritat i s'ha d'impulsar d'ofici en tots els seus tràmits. En conseqüència, demana a l'Ajuntament de Ripollet que doni les ordres oportunes per tal que s'adoptin totes les mesures a l'abast de l'Ajuntament perquè la tramitació d'aquest expedient no es dilati més en el temps.

Tramitació

Data Administració Tràmit

14/05/2012 Ajuntament de Ripollet Sol·licitud d'informació a l'Administració
12/07/2012 Ajuntament de Ripollet Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/09/2012 Ajuntament de Ripollet Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/10/2012 Ajuntament de Ripollet Resolució
25/07/2013 Ajuntament de Ripollet Seguiment finalitzat