Resolució
AO-03066/2013 Actuació d'ofici relativa a la incidència de l'inici del concert en la segregació escolar

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 29/04/2013
Data de l'últim moviment 14/07/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

El Síndic ha obert una actuació d'ofici per estudiar la incidència que té l'etapa a partir de la qual s'inicia el concert educatiu en la coresponsabilitat dels centres concertats en l'escolarització equilibrada d'alumnat. 

La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, estableix en l'article 84.8, que ?en els centres privats concertats, que imparteixin diverses etapes educatives, el procediment inicial d'admissió es fa al començament de l'oferta del curs que sigui objecte de concert i que correspongui a l'edat més petita. Aquest procediment s'ha de fer d'acord amb el que està establert per als centres públics?.

En aquesta mateixa línia, el Decret 75/2007, de 27 de març, pel qual s'estableix el procediment d'admissió de l'alumnat als centres en els ensenyaments sufragats amb fons públics, estableix en l'article 2.5 que ?als centres públics que imparteixin diverses etapes educatives el procediment inicial d'admissió es fa al començament de la que correspongui a la menor edat. En el cas dels centres privats concertats, es fa al curs que correspongui a la menor edat dels que són objecte de concert?.
 
El fet que l'educació infantil de segon cicle no estigui concertada en determinats centres concertats que també imparteixen educació primària pot limitar les possibilitats de coresponsabilitat en l'escolarització equilibrada d'alumnat d'aquests centres.

Contingut

El fet que l'educació infantil de segon cicle no estigui concertada en determinats centres concertats que també imparteixen educació primària pot limitar les possibilitats de coresponsabilitat en l'escolarització equilibrada d'alumnat d'aquests centres. 

A tall d'exemple, el Departament d'Ensenyament informa sobre tres centres que el curs 2012/2013 no tenien concert a l'educació infantil de segon cicle, un de Banyoles i dos de Barcelona. Dos d'aquests centres no tenen cap alumne estranger escolaritzat, malgrat estar en municipis amb una presència significativa d'alumnat immigrat. 

En vista d'aquest fet, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que adopti mesures per evitar que la inexistència de concert a l'educació infantil de segon cicle afecti la coresponsabilitat d'aquests centres en l'escolarització equilibrada d'alumnat a partir de primària.

Tramitació

Data Administració Tràmit

06/05/2013 Direcció General de Centres Concertats i Centres Privats Sol·licitud d'informació a l'Administració
01/07/2013 Direcció General de Centres Concertats i Centres Privats Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/12/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/02/2014 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
25/03/2014 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
29/05/2014 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
11/07/2014 Departament d'Ensenyament No irregularitat
11/07/2014 Direcció General de Centres Concertats i Centres Privats No irregularitat
14/07/2014 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat