Resolució
Q-03083/2011 Disconformitat amb la modificació dels drets funeraris d'un nínxol atorgat inicialment en propietat

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Autoritzacions i concessions
Data d'inici 25/05/2011
Data de l'últim moviment 17/12/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la modificació dels drets funeraris d'un nínxol atorgat inicialment en propietat. 

Exposa que quan va morir el seu pare no va poder ser enterrat al nínxol familiar del cementiri de Monistrol perquè s'havia deteriorat, i que es va haver de traslladar a un altre. Indica també que l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia els ha proposat substituir el títol inicial de perpetuïtat per una concessió a cinquanta anys, però que no ho han acceptat.

Contingut

D'acord amb la informació tramesa per l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia, la data del títol original acreditatiu de la promotora de la queixa és el 5 de maig de 2011. No obstant això, la promotora va manifestar que disposava d'una concessió a perpetuïtat que va ser atorgada en data 10 de març de 1977.

D'altra banda, el trasllat del pare de la promotora a un altre nínxol es va produir per deteriorament del nínxol que la família tenia en propietat des de l'any 1977, no pas per voluntat de la persona interessada ni per cap causa que li fos imputable. 

Posteriorment, l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia ha informat que ha aplicat retroactivament el límit temporal de durada del dret funerari a cinquanta anys, malgrat que, en el cas de la promotora de la queixa, la formalització d'un nou dret i l'extinció de l'anterior no va ser una decisió voluntària, sinó forçada per l'estat de conservació de la zona on es trobava situat el nínxol anterior.

El Síndic considera que la novació del títol feta en aquestes circumstàncies no hauria de suposar un perjudici al titular en relació amb les condicions del títol anterior. 

Per aquest motiu, el Síndic assenyala que l'aplicació del límit temporal de durada del dret ha de comportar l'expropiació del dret funerari anterior atorgat a perpetuïtat, per la diferència entre el termini establert amb la novació del títol i el que queda de vigència al títol anterior, amb el màxim de noranta-nou anys fixat per la jurisprudència com a límit temporal a la concessió administrativa de domini públic, per a títols de drets funeraris atorgats al seu dia sense subjecció a un límit temporal. 

Sense aquesta compensació expropiatòria, la novació forçosa del dret funerari per substituir-lo per un de menor durada comportaria l'aplicació retroactiva d'una norma no favorable, prohibida expressament al nostre ordenament jurídic, d'acord amb el que estableix l'article 9.3 de la Constitució. 

D'acord amb les consideracions anteriors, el Síndic demana a l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia que iniciï el procediment necessari per fer efectiva l'expropiació parcial del dret que la persona interessada tenia sobre el nínxol familiar.

Tramitació

Data Administració Tràmit

05/07/2011 Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia Sol·licitud d'informació a l'Administració
14/09/2011 Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/11/2011 Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/01/2012 Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
07/02/2012 Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
28/02/2012 Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
16/05/2012 Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
20/11/2013 Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia Segona reiteració / No col·laboració
11/12/2013 Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia Resposta a la resolució pendent d'acceptació
17/12/2013 Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia No irregularitat