Resolució
Q-03093/2009 Disconformitat amb l'abonament de l'impost de vehicles de l'Ajuntament de Tiana d'un vehicle lliurat a la Guàrdia Urbana de l'Ajuntament de Badalona.

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 22/06/2009
Data de l'últim moviment 30/06/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Diputació de Barcelona Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

El promotor manifesta la seva disconformitat amb el fet d'haver d'abonar l'impost de vehicles de tracció mecànica (en endavant IVTM) de l'exercici 2009 de l'Ajuntament de Tiana en relació amb un vehicle que va lliurar a la Guàrdia Urbana de l'Ajuntament de Badalona per tal que fos tractat com residu sòlid urbà i se'n donés coneixement a la Prefectura de Trànsit per tal de donar-lo de baixa al registre de vehicles.

Contingut

En resposta a la petició d'informació, l'Oficina de Gestió Tributària (en endavant OGT) comunica que ha dut a terme totes les actuacions tributàries com si el promotor hagués tingut en el seu poder el vehicle fins que es va donar de baixa definitiva en la Prefectura de Trànsit el 14 d'abril de 2009.

Tot i això, l'OGT no analitza les dues qüestions que no es van tenir en compte en el moment de resoldre el recurs de reposició interposat pel reclamant: d'una banda, la fonamentació del reclamant de la seva negativa per no abonar el rebut del vehicle corresponent a l'exercici 2009; i de l'altra, la baixa el vehicle, segons les dades facilitades per la Prefectura de Trànsit.

En relació amb la primera qüestió, el promotor en data 17 de desembre de 2008 va lliurar el vehicle gravat amb aquest impost a la Guàrdia Urbana de l'Ajuntament de Badalona, segons consta en el document que ja havia annexat el promotor de la queixa i que així mateix annexa l'informe de l'OTG.

Es tracta d'un document estàndard amb el títol d'"Entrega de documentació i declaració de renúncia". En aquest escrit, entre altres extrems, hi figuren quatre apartats en què s'informa la persona que renuncia al seu vehicle de diferents aspectes i conseqüències que comporta l'acte de renúncia, entre els quals en l'apartat quart es diu literalment: "Que resto assabentat de l'obligació de satisfer els deutes pendents amb l'Ajuntament relacionats amb l'impost municipal de circulació, anteriors a la data de la renúncia".

El promotor, en el moment en què va lliurar a l'Ajuntament de Badalona el seu vehicle i va signar el document, va quedar convençut, perquè així ho indicava un document signat per una administració pública, que quedava exonerat de tota obligació fiscal que es derivés de la titularitat del citat vehicle a partir del dia 17 de desembre de 2008.

Pel que fa a la segona qüestió, certament sembla que fins al 14 d'abril de 2009 l'Ajuntament de Badalona no va practicar la baixa definitiva davant la Prefectura de Trànsit. Si més no això es desprèn de la consulta que el mateix OGT va efectuar en tramitar l'expedient del reclamant.

La baixa es va fer d'ofici, per abandonament, i corrobora els fets descrits per reclamant, que com s'ha assenyalat es desprenen de la documentació esmentada més amunt.

En vista de la documentació aportada per la mateixa OGT, el Síndic considera que no és procedent cobrar al promotor la part del rebut de l'IVTM corresponent a l'exercici 2009. 

L'aplicació formal de la norma no ha d'ignorar que en cada cas concret hi ha incidències i fets que es tradueixen en una altra realitat jurídica, que implica que del cas genèric s'ha de passar a l'anàlisi del supòsit concret, per tal d'aplicar l'equitat necessària, per no actuar en definitiva de forma injusta, com valorem que s'ha fet en aquest cas.

Per tot el que s'ha exposat, el Síndic suggereix que amb caràcter previ a l'adopció dels acords que en dret corresponen, es revoquin les actuacions de gestió tributària que la Unitat del Maresme de l'OGT ha dut a terme respecte a la liquidació de l'IVTM, exercici 2009, del vehicle del promotor del municipi de Tiana.

Aquest suggeriment es basa en el fet que el promotor cal considerar-lo titular del vehicle a efectes del pagament de l'impost fins a la data en què va lliurar-lo a la Guàrdia Urbana de l'Ajuntament de Badalona, perquè així consta en el document públic que figura signat per la mateixa administració i per la persona interessada.

Per aquest motiu, el fet que l'Ajuntament de Badalona el donés de baixa a la Prefectura de Trànsit en una data posterior al 31 de desembre de 2008 no hauria de comportar que la part proporcional del rebut es pugui exigir al promotor.

Tramitació

Data Administració Tràmit

01/07/2009 Organisme de Gestió Tributària Sol·licitud d'informació a l'Administració
24/03/2010 Organisme de Gestió Tributària Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/04/2010 Organisme de Gestió Tributària Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/02/2011 Organisme de Gestió Tributària Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
14/04/2011 Organisme de Gestió Tributària Reiteració posterior a la primera
30/06/2011 Organisme de Gestió Tributària Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals- BOE.59 (09/03/2004)