Resolució
Q-03146/2011 Disconformitat amb la manca de resposta de l'Ajuntament de Marganell a diverses instàncies

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu
Data d'inici 27/05/2011
Data de l'últim moviment 29/06/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Marganell Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de resposta de l'Ajuntament de Marganell a diverses instàncies que va presentar en representació d'una associació de propietaris.

Contingut

L'Ajuntament de Marganell respon que el promotor de la queixa, si bé indicava en les seves instàncies que actuava en nom i representació d'una associació de propietaris concreta, no ha acreditat amb quina representació actua. Tot i això, no consta que l'Ajuntament hagi fet la reclamació oportuna a la persona interessada, tal com estableix l'article 32.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú. Aquest article estableix que la falta d'acreditació o l'acreditació insuficient de la representació no impedeix que es consideri realitzat l'acte de què es tracti, sempre que s'aporti aquella o se n'esmeni el defecte dins el termini de deu dies que ha de concedir a aquest efecte l'òrgan administratiu, o d'un termini superior quan les circumstàncies del cas així ho requereixin. 

El Síndic també recorda a l'Ajuntament que l'article 53 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, estableix que les administracions estan obligades a dictar una resolució expressa en tots els procediments i a notificar-la siguin els que siguin la forma i el mitjà d'iniciació. 

L'obligació de donar resposta a les sol·licituds que els ciutadans adrecen a l'Administració forma part del dret a una bona administració, reconegut a l'article 30 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya i regulat a l'article 22 de la Llei 26/2010, que inclou el dret a obtenir una resolució expressa i que sigui notificada dins del termini legalment establert

A més a més, l'article 42 de la Llei 30/1992 estableix que el termini màxim per notificar la resolució expressa és de tres mesos a comptar de la data en què la sol·licitud ha tingut entrada al registre de l'òrgan competent per tramitar-la.

Per tant, el Síndic recorda a l'Ajuntament l'obligació que té de reclamar l'esmena de les sol·licituds cursades per les persones interessades, amb l'advertiment de considerar-les desistides de la petició en cas contrari, d'acord amb l'article 71 de la Llei 30/1992.

Finalment, pel que fa a la sol·licitud que la persona interessada va adreçar a l'Ajuntament en nom de l'associació per demanar una còpia de les qüestions tractades en el Ple municipal de 30 de setembre de 2010, el Síndic assenyala que, amb independència que la persona interessada no hagi acreditat la representació amb la qual actua, ell mateix, individualment, tindria dret a disposar d'aquesta informació.

En aquest sentit, recorda que l'Ajuntament està obligat a donar publicitat als acords adoptats per la corporació a fi de garantir el dret dels ciutadans a l'accés a la informació sobre les activitats de l'ens local, de conformitat amb l'article 155.1 del Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril.

Un cop fet aquests recordatoris de deures legals, el Síndic finalitza l'expedient de referència.

Tramitació

Data Administració Tràmit

07/07/2011 Ajuntament de Marganell Sol·licitud d'informació a l'Administració
19/09/2011 Ajuntament de Marganell Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
24/04/2012 Ajuntament de Marganell Segona reiteració / Obstaculització
09/05/2012 Ajuntament de Marganell Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/06/2012 Ajuntament de Marganell Resolució
29/06/2012 Ajuntament de Marganell Seguiment finalitzat

Expedients Relacionats

Q-03960/2011