Resolució
Q-03149/2010 Disconformitat amb el Departament de Benestar Social i Família en relació amb una sol·licitud de revisió del reconeixement de la situació de dependència i del dret als serveis i a les prestacions vinculades.

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Persones amb discapacitat
Data d'inici 12/07/2010
Data de l'últim moviment 01/07/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Consorci de Serveis Socials de Barcelona Actuació irregular de l'administració - Es soluciona el problema, després de la intervenció del Síndic
Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa exposa que el dia 16 d'abril de 2010 es va emetre una resolució mitjançant la qual es reconeixia un grau III nivell 1 de dependència a la seva esposa, però que encara no han rebut la resolució del Programa individual d'atenció (en endavant PIA) ni aquest s'ha fet efectiu.

La persona interessada va presentar la sol·licitud de reconeixement de la situació de dependència en data 16 de juliol de 2009. Segons exposa el promotor, ja s'ha dut a terme l'acord PIA, i durant el mes de maig de 2010 es va entregar el full de sol·licitud de domiciliació de prestacions econòmiques a l'anterior Departament d'Acció Social i Ciutadania perquè es fes l'ingrés de les prestacions corresponents.

Contingut

El Síndic es va adreçar al Consorci de Serveis Socials de Barcelona, el qual va informar que en data 16 de setembre de 2010 s'havia emès la resolució mitjançant la qual s'havia establert el PIA corresponent al grau i nivell de dependència reconegut a la persona interessada.

Després, va sol·licitar informació a l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (en endavant ICASS) sobre la forma de pagament i la data concreta en què es faria efectiva la prestació reconeguda.

L'ICASS ha informat que el mes de febrer de 2011 es va fer el primer pagament corresponent a la prestació econòmica per cuidador no professional, i que el pagament de la quantitat de 5.838 euros en concepte de retroactivitat de la prestació econòmica de cures en l'entorn familiar s'abonaria a raó d'un 20% en el termini de cinc anys d'acord amb la disposició addicional sisena del Reial decret llei 8/2010.

En conseqüència, atès que l'objecte de la queixa ha estat resolt, el Síndic dóna per finalitzades les seves actuacions i arxiva l'expedient de referència.

Tot i això, ateses les dificultats que hi ha hagut en la tramitació de l'expedient de reconeixement de la situació de dependència de la persona interessada, expedient que es va iniciar el 16 de juliol de 2009, el Síndic recorda al Departament de Benestar Social i Família la necessitat que s'adoptin les mesures escaients per tal de reduir la durada dels procediments relacionats amb l'aplicació de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, de manera que siguin resolts en un termini raonable i es faci possible l'accés de les persones dependents als serveis i a les prestacions que els corresponen d'acord amb la llei.

Tramitació

Data Administració Tràmit

23/07/2010 Consorci de Serveis Socials de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/12/2010 Consorci de Serveis Socials de Barcelona Resolució
15/12/2010 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Sol·licitud d'informació a l'Administració
03/03/2011 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
31/05/2011 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
01/07/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència- BOE.299 (15/12/2006)
Reial decret-llei 8/2010, de 20 de maig, pel qual s'adopten mesures extraordinàries per a la reducció del dèficit públic.- BOE.126 (13/05/2010)