Resolució
Q-03152/2010 Manca de pagament del Departament d'Acció Social i Ciutadania d'una prestació per infant a càrrec corresponent a l'any 2009.

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Drets de les famílies. Subvencions i ajuts
Data d'inici 12/07/2010
Data de l'últim moviment 23/11/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora es queixa de la manca de pagament de la prestació per infant a càrrec corresponent a l'any 2009.

La persona interessada refereix que va presentar la sol·licitud per la prestació per infant a càrrec de família monoparental corresponent a l'any 2009. Explica que li va ser acceptada i notificada, però que encara no li ha estat abonada la prestació.

Contingut

L'antic DASC va informar del procediment d'ofici, de data 24 d'abril de 2009, seguit per a l'atorgament de la prestació corresponent a l'exercici de 2009. Va indicar que, un cop efectuats els tràmits corresponents, va ser valorada la resolució de forma favorable, en data 15 de juny de 2010, per un import de 745 euros per a la filla de la promotora; però que encara no es disposava de data de previsió per efectuar l'abonament de la prestació.

Respecte de la convocatòria de 2010, es va fer constar que també s'havia generat el procediment d'ofici. El DASC va explicar que s'havia resolt favorablement per un import de 124,17 euros, però que actualment encara estava en gestió la part proporcional de l'últim any, en tractar-se d'un infant adoptat l'any 2004. Per tant, no hi havia data prevista d'abonament en el compte corrent de les persones interessades.

En vista d'aquesta informació, el Síndic creu convenient reiterar al Departament de Benestar Social i Família les consideracions, els suggeriments i els recordatoris de deures legals que ha fet arribar en el tràmit de les nombroses queixes referides al mateix assumpte que ha rebut aquesta institució en els darrers mesos.  

En primer lloc, recorda que els ajuts econòmics a les famílies amb infants a càrrec, com bé indica la Llei 18/2003, de 4 de juliol, de suport a les famílies, tenen com a principal objectiu oferir a les famílies amb fills una protecció econòmica davant de l'augment de les càrregues econòmiques de la família; que la mateixa Llei reconeix el paper que tenen aquests ajuts com a mecanisme de lluita contra la pobresa infantil i juvenil, contra la marginalització de les famílies i el perill d'exclusió social, com a facilitador de l'exercici d'una maternitat i paternitat responsables i, finalment, com a mecanisme per afavorir la conciliació de la vida laboral i la vida familiar.

Tenint en compte el valor i la importància que la Llei atribueix a les polítiques de protecció econòmica de les famílies, el Síndic considera que l'Administració pública ha d'actuar en conseqüència, per tal d'assegurar que els ajuts i les prestacions econòmiques a les famílies es fan efectius dins un termini de temps raonable des del moment que es concedeixen. 

En aquest cas, el Síndic entén que la prestació corresponent a l'any 2009, la família l'ha de poder percebre el mateix any 2009, o en el cas que l'hagi sol·licitat a final d'any, en el primer període de l'any següent. Per tant, entén que el termini previst no sembla raonable, ja que les despeses familiars corresponents a l'any 2009, fa temps que han hagut de ser abonades, i en el cas de l'any 2010, caldria tenir una data prevista per abonar-les. 

D'acord amb això, el Síndic reitera els suggeriments que ja va fer en el sentit que:

Primer, es facin efectius els abonaments de les prestacions i dels ajuts per infant a càrrec corresponents a la convocatòria de 2009 que es troben pendents de pagar.

Segon, s'adoptin mecanismes per tal que no es demori el pagament de les prestacions i dels ajuts atorgats corresponents a la convocatòria de 2010.

Tercer, es prenguin mesures per fer possible el pagament de les prestacions i els ajuts per infant a càrrec en un termini raonable.

El Síndic també demana que se l'informi sobre la data de pagament de les prestacions per infant a càrrec de les filles de la família promotora d'aquesta queixa.

Posteriorment, la Secretaria de Família ha exposat que no disposa de la data per efectuar l'abonament de les prestacions que van ser valorades positivament. Addueix l'actual situació econòmica desfavorable com a causa d'aquesta situació i informa que s'està treballant intensament per poder fer efectius els pagaments pendents, entre d'altres els corresponents a l'exercici 2010. 

Com a resposta, el Síndic ha suggerit al Departament de Benestar Social i Família que es faci efectiva la prestació que correspon a la promotora al més aviat possible, i li recorda que la finalitat d'aquestes prestacions és donar suport econòmic a les famílies amb infants per raó de l'atenció que aquestes dediquen a la cura dels seus fills i filles, i que de la seva efectivitat en depèn l'acompliment de l'objectiu pel qual van ser creades. 

Sens perjudici d'aquestes consideracions, el Síndic dóna per finalitzades les seves actuacions en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

22/07/2010 Secretaria de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania Sol·licitud d'informació a l'Administració
03/11/2010 Departament d'Acció Social i Ciutadania (28/11/2006 - 26/12/2010) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/12/2010 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/01/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
01/04/2011 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
21/09/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
16/11/2011 Secretaria de Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
23/11/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució