Resolució
Q-03155/2010 Manca d'adaptació del lloc de treball de tres educadores d'escola bressol.

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 12/07/2010
Data de l'últim moviment 19/04/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa, educadora d'una escola bressol, manifesta la seva disconformitat amb la manca d'adaptació del seu lloc de treball. Exposa que el Departament de Prevenció de Riscos Laborals ha tramès a l'Institut Municipal d'Educació de Barcelona (en endavant IMEB) una sèrie de recomanacions mèdiques i de mesures preventives per a la feina habitual de tres educadores que no s'estan complint. Essencialment, en els casos d'aquestes tres educadores es recomana que no aixequin pesos superiors als 3 kg o que no s'ajupin i s'aixequin reiteradament durant la jornada laboral, tot i que poden utilitzar pantalles de visualització de dades, d'acord amb la normativa legal vigent.

D'acord amb aquestes recomanacions, les tres educadores han demanat a l'IMEB l'adaptació del seu lloc de treball o l'assignació d'un altre lloc de treball que permeti complir les recomanacions establertes per a cadascun dels casos.

Tanmateix, aquestes persones han indicat al Síndic que no han rebut resposta favorable a les seves peticions i que segueixen sense ocupar un lloc de treball adequat a les recomanacions establertes.

Contingut

Segons l'informe de l'Ajuntament de Barcelona, s'han dut a terme diferents actuacions a fi de complir les recomanacions del Departament de Prevenció de Riscos Laborals i, en aquest sentit, s'han mantingut entrevistes amb les educadores afectades i s'han fet visites als llocs de treball per tal de constatar que les condicions físiques, d'espai i organitzatives de l'equipament fossin correctes des de la prevenció de riscos per als treballadors i treballadores de l'IMEB.

Tanmateix, i sens perjudici de la conveniència d'aquestes actuacions, el Síndic encara no té constància que s'hagin complert les recomanacions dels informes de vigilància de la salut i, per tant, no té coneixement que s'hagin implementat en els respectius llocs de treball les adaptacions que es proposen. L'Ajuntament tampoc no esmenta res sobre un possible calendari o una previsió temporal per a la implementació d'aquestes recomanacions o sobre la realització de noves valoracions mèdiques de les educadores que puguin justificar una modificació de les recomanacions efectuades.

Per aquests motius, i en la línia del que s'ha recollit en diversos informes anuals presentats pel Síndic al Parlament de Catalunya, aquesta institució recorda que la legislació de prevenció de riscos laborals es recolza en dos pilars: el de garantir l'adequada protecció dels treballadors i el de promoure una cultura preventiva a les organitzacions. 

No es pot ignorar que la garantia de la seguretat i la salut en l'exercici de les activitats i funcions del personal funcionari i laboral constitueix el bé jurídic protegit per la normativa de prevenció de riscos laborals i és per això que hom pot parlar d'un dret dels treballadors públics a la prevenció dels riscos en el desenvolupament de les seves funcions i a la protecció eficaç en matèria de seguretat i salut. Així ho preveu l'article 14 de la Llei 31/1995, de 25 de novembre, de prevenció de riscos laborals, i així ho ha recollit expressament la Llei 7/2007, de 12 d'abril, de l'estatut bàsic de l'empleat públic, en l'article 14.

A més, l'article 25 de la Llei 31/1995 obliga a la protecció dels treballadors sensibles a determinats riscos, inclosos aquells que tinguin reconeguda una situació de discapacitat física, psíquica o sensorial, per la qual cosa caldrà adoptar les mesures preventives i de protecció necessàries. La mateixa llei recull en l'article 14 el deure permanent d'adaptació de la tasca preventiva en atenció a les noves circumstàncies laborals.

D'acord amb el que s'ha exposat, el Síndic recorda a l'Ajuntament de Barcelona l'obligació d'establir les mesures adients per tal que es garanteixi el dret de les promotores de les queixes a rebre una protecció eficaç en matèria de seguretat i salut en el treball i, en conseqüència, que es facin efectives les recomanacions esmentades.

Fetes aquestes consideracions, el Síndic dóna per closes les seves actuacions en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

03/09/2010 Gerència de Recursos Humans i Organització Sol·licitud d'informació a l'Administració
21/10/2010 Gerència de Recursos Humans i Organització Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/04/2011 Ajuntament de Barcelona Resolució
19/04/2011 Gerència de Recursos Humans i Organització Resolució

Expedients Relacionats

Q-03296/2010
Q-03325/2010