Resolució
Q-03159/2011 Disconformitat amb l'Ajuntament de Vacarisses pel pagament d'unes factures pel consum d'aigua.

Matèries
Consum
Administració de defensa dels consumidors
Data d'inici 30/05/2011
Data de l'últim moviment 07/11/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Vacarisses Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el requeriment de pagament d'una factura per import de 1.733,43 euros, corresponent al consum d'aigua del quart trimestre de l'any 2010.

Exposa que al seu habitatge del municipi Vacarisses es va detectar una fuita d'aigua, i considera que si l'Ajuntament li hagués notificat la factura amb anterioritat, s'hauria detectat abans la fuita d'aigua i s'hauria pogut dur a terme la reparació de l'avaria de forma més immediata.

La persona interessada indica que l'Ajuntament de Vacarisses va anular la factura corresponent al tercer trimestre de 2010 per import de 867,73 euros i va emetre una nova factura per import de 21,17 euros Així doncs, la promotora està en desacord amb el pagament de la factura corresponent al quart trimestre de 2010, per import de 1.733,43 euros.

Contingut

En vista de la informació tramesa per l'Ajuntament de Vacarisses, el Síndic valora adequadament que el consistori anul·lés una factura de 867,73 euros i orientés la persona interessada sobre la possibilitat de demanar a l'Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona un fraccionament de la factura del quart trimestre de 2010.

Tanmateix, el Síndic considera que en casos en què el consum elevat no ha estat voluntari sinó fruit d'una fuita fortuïta a la xarxa, la penalització amb un preu superior perd el sentit i, per tant, aquest consum excessiu s'hauria de facturar de forma bonificada amb relació a les tarifes establertes. 

D'altra banda, el Síndic considera que cal prendre les mesures oportunes per instal·lar els mecanismes adients que permetin detectar les fuites d'una forma ràpida o bé incorporar estímuls per revisar les instal·lacions, en tant que la reparació ràpida de la fuita té una incidència no solament en l'import que l'usuari haurà de pagar per l'aigua consumida fortuïtament, sinó també des de la perspectiva d'estalvi de l'aigua que la fuita malbarata. 

Fetes aquestes consideracions, el Síndic dóna per closes les seves actuacions en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

10/06/2011 Ajuntament de Vacarisses Sol·licitud d'informació a l'Administració
13/07/2011 Ajuntament de Vacarisses Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/11/2011 Ajuntament de Vacarisses Resolució