Resolució
Q-03180/2015 Desacord amb el fet que el Departament d'Ensenyament tramités la sol·licitud de canvi de centre educatiu presentada per la mare d'un infant sense el consentiment del pare

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Problemes en les relacions familiars
Data d'inici 11/05/2015
Data de l'últim moviment 27/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Contingut

El promotor de la queixa exposa que està divorciat i que ell i la seva exparella van signar un conveni regulador que estipulava l'acord entre progenitors per decisions com l'educació de la seva filla. Sembla que el curs 2014-2015 ambdós progenitors van signar la continuïtat de la menor al centre de l'Hospitalet de Llobregat en què estudiava. Tot i això el Departament va tramitar la sol·licitud de canvi de centre educatiu presentada per la mare sense que el promotor hi donés el consentiment.

Segons l'informe del Departament d'Ensenyament, l'alumna va estar matriculada al centre de l'Hospitalet de Llobregat tot el curs 2014-2015 però no hi va assistir, i hi segueix matriculada aquest any. També s'indica que la Inspecció educativa va donar instruccions de no donar de baixa l'alumna de l'escola de Cornellà de Llobregat fins que no hi hagués acord dels progenitors o resolució judicial.

Per la seva banda, el Síndic posa de manifest que en cas de vida separada dels progenitors, el Codi civil de Catalunya estableix que el progenitor que exerceix la potestat parental, llevat que l'autoritat judicial disposi una altra cosa, necessita el consentiment exprés o tàcit de l'altre per decidir el tipus d'ensenyament dels fills (article 236-11).

El Departament d'Ensenyament no està obligat a requerir aquest consentiment, que pot considerar atorgat de forma tàcita si no hi ha cap manifestació en sentit contrari de l'altre progenitor. Tot i això, en aquest cas la mare va formalitzar la sol·licitud de canvi de centre i el pare es va adreçar al Departament el primer dia d'inici del curs 2014-2015 per manifestar-hi el seu desacord.

En conseqüència, en aplicació del Codi civil de Catalunya i també de la Resolució ENS/260/2014, de 7 de febrer, el Departament no s'hauria d'haver limitat a mantenir la matrícula en el centre on l'alumna havia estat escolaritzada el curs anterior, sinó que hauria d'haver deixat sense efecte la matrícula al nou centre fins que es dictés resolució judicial en relació amb aquest assumpte.

En aquest sentit, la Resolució ENS/260/2014, de 7 de febrer, per la qual s'aprovaven les normes de preinscripció i matrícula d'alumnes als centres del Servei d'Educació de Catalunya i altres centres educatius, en els diversos ensenyaments sostinguts amb fons públics, per al curs 2014-2015, establia en l'article 3.9 que "si es produeix duplicitat de sol·licituds per discrepància de criteri entre persones que comparteixen la pàtria potestat del menor, i mentre no hi hagi una resolució judicial, es prioritza la continuïtat al mateix centre".

Per aquest motiu, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament que doni instruccions als Serveis Territorials a Barcelona Comarques, als quals es va adreçar l'interessat, perquè en el futur en la tramitació de sol·licituds de canvi de centre en què consti el desacord de qualsevol dels progenitors es prioritzi la continuïtat al mateix centre, fins que es dicti resolució judicial, en els termes que preveia la Resolució ENS/260/2014 i que preveu també la resolució de preinscripció de 2015.

Tramitació

Data Administració Tràmit

22/06/2015 Serveis Territorials d'Ensenyament a Barcelona Comarques Sol·licitud d'informació a l'Administració
07/08/2015 Serveis Territorials d'Ensenyament a Barcelona Comarques Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/09/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/10/2015 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
23/11/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
26/11/2015 Departament d'Ensenyament Irregularitat
26/11/2015 Serveis Territorials d'Ensenyament a Barcelona Comarques Irregularitat
27/11/2015 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat