Resolució
Q-03182/2012 Manca de pagament d'una prestació de renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 30/04/2012
Data de l'últim moviment 07/02/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de pagament de la seva prestació de renda mínima d'inserció. 

Exposa que fa mesos que no rep la prestació que li havia estat concedida i que no disposa de recursos per atendre les necessitats bàsiques de la família.

Contingut

La Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom informa que en data 20 de setembre de 2011 es va dictar una resolució per la qual se suspenia la prestació de la persona interessada amb efectes des de l'1 de setembre de 2011; que queda pendent de resoldre el recurs d'alçada interposat pel promotor, i que posteriorment s'ha reprès el pagament.

Així doncs, la qüestió que cal valorar és la suspensió de la prestació pel període de setembre a desembre de 2011.

S'entén que la suspensió ve motivada pels viatges fora de Catalunya que va fer el promotor. Ara bé, de la documentació de què es disposa es desprèn que el darrer viatge de la persona interessada es va iniciar el 29 de juliol de 2011. 

Per tant, en aquell moment encara no estaven en vigor les noves condicions establertes per al manteniment de la renda mínima d'inserció -en virtut de la Llei 7/2011, de 27 de juliol, de mesures fiscals i financeres- que comporten l'obligació de les persones beneficiàries de romandre de manera permanent a Catalunya. Així doncs, el Síndic entén que això no es pot considerar causa suficient per suspendre la prestació.

D'altra banda, pel que fa al recurs d'alçada, cal recordar que d'acord amb l'article 115 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, el termini màxim per resoldre els recursos d'alçada és de tres mesos i, per tant, en aquest cas s'ha superat de molt aquest termini.

Finalment, s'assenyala que queda pendent el pagament de les mensualitats meritades des del desembre de 2011, que no s'ha pogut fer encara per manca de disponibilitat de tresoreria. Cal esperar, per tant, que tan aviat com sigui possible es facin efectius aquests endarreriments.

De conformitat amb això, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que resolgui amb celeritat el recurs d'alçada interposat pel promotor de la queixa contra la resolució de 20 de setembre de 2011, que l'estimi, i que anul·li la suspensió acordada, de manera que se li reconegui el dret a la percepció de la prestació sense interrupció.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/07/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
01/10/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
05/12/2012 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
21/01/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
12/09/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
07/02/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Irregularitat
07/02/2014 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Irregularitat