Resolució
AO-03265/2010 Actuació d'ofici de seguiment de les recomanacions fetes amb relació a l'organització de la protecció a la infància en l'informe sobre el sistema de protecció a Catalunya, presentat al Parlament el juny de 2009.

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Acolliment familiar i adopcions
Data d'inici 15/07/2010
Data de l'últim moviment 09/02/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El Síndic de Greuges de Catalunya té la previsió de fer el seguiment de les recomanacions que va fer en el marc de l'informe ?La protecció a la infància en alt risc a Catalunya?, presentat al Parlament el juny de 2009.

Amb aquest objectiu, ha obert diverses actuacions d'ofici per estudiar la situació actual, i ha a sol·licitat a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA) informació sobre qüestions relatives a l'organització del sistema de protecció.

Contingut

L'Administració ha donat resposta als dos assumptes plantejats en aquesta actuació d'ofici: el procés previst de retorn de les competències en matèria d'acolliment familiar a la DGAIA i les previsions per modificar els mecanismes d'abordatge de les urgències.

El Síndic ha rebut diversos informes de la DGAIA, i còpia dels documents ?Instrucció 1/2010, de la Secretaria d'Infància i Adolescència, d'adaptació a la Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, del procediment de constitució de la mesura d'acolliment familiar preadoptiu? i ?Document de Bases dels Equips d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, EAIA?.

Un cop estudiat el contingut d'aquests documents i en vista del que s'exposa en el darrer escrit de la DGAIA, el Síndic entén que:

D'una banda, respecte de les competències en matèria d'acolliment familiar a la DGAIA, s'estan avaluant els canvis que cal introduir en l'estructura de la DGAIA, i no és possible concretar la previsió de la nova regulació.

I d'altra banda, quant a l'abordatge de les situacions d'urgència dels infants i dels adolescents, amb els mecanismes creats es pretén donar resposta a la necessitat d'atenció immediata d'aquestes situacions, sense que al Síndic hagin arribat queixes respecte del servei que es dóna, més enllà de les que s'han tramitat individualment.

D'acord amb això, el Síndic dóna per finalitzades les seves actuacions respecte de l'atenció urgent, però sol·licita ser informat del seguiment dels treballs que es duen a terme respecte de les competències en matèria d'acolliment familiar.

Tramitació

Data Administració Tràmit

22/07/2010 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/12/2010 Departament d'Acció Social i Ciutadania (28/11/2006 - 26/12/2010) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
29/12/2010 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/03/2011 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
04/04/2011 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
05/08/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució
09/08/2011 Departament de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
09/02/2012 Departament de Benestar Social i Família Resolució