Resolució
Q-03302/2009 Manca d'actuació de l'Ajuntament de Barcelona davant diverses reclamacions per molèsties per sorolls pel funcionament de les instal·lacions d'aire condicionat d'una empresa.

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Contaminació
Data d'inici 03/07/2009
Data de l'últim moviment 14/04/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora, en nom d'una comunitat de propietaris, s'ha adreçat al Síndic per manifestar el seu desconcert per la manca d'actuació de l'Ajuntament de Barcelona a l'hora de posar fi al problema acústic que pateixen pel funcionament de les instal?lacions d'aire condicionat que una empresa té instal·lades a les finestres de la primera i la segona planta de l'edifici.

A partir de la documentació facilitada, s'observa el següent:

En primer lloc, han estat nombroses les intervencions de la Guàrdia Urbana a instàncies de diferents veïns per les molèsties dels aparells durant els anys 2003, 2006, 2007 i 2008.

En segon lloc, han estat nombroses també les instàncies presentades al Districte de Ciutat Vella, la primera de les quals data de 6 d'agost de 1996.

En tercer lloc, el 18 d'octubre de 2007 a partir de les 22.28 hores, la unitat d'anàlisi acústica de l'Ajuntament de Barcelona va dur a terme uns mesuraments sonomètrics per determinar la incidència acústica del sistema de climatització de la primera i de la segona planta. En ambdós casos, els nivells d'immissió sonora obtinguts superaven amb escreix els fixats a l'Ordenança municipal.

I finalment, l'Ajuntament de Barcelona va ordenar el 18 de desembre de 2007 a l'empresa que cessés l'activitat desenvolupada en 48 hores i que condicionés el sistema de climatització de la planta segona. No es deia res pel que fa al sistema de climatització de la planta primera.

Contingut

L'Ajuntament de Barcelona ha tramès un informe elaborat pel Districte de Ciutat Vella en resposta a la presumpta manca d'actuació del consistori per posar fi al problema acústic pel funcionament d'unes instal·lacions d'aire condicionat d'una empresa.

La informació és molt escarida, ja que pel que fa al nucli central de la queixa, l'informe assenyala, textualment, el següent:

"Un cop notificada a la persona interessada l'ordre de condicionament, està previst fer la següent inspecció de comprovació, la qual comportarà, si no s'ha complert l'ordre de condicionament, l'ordre de precinte del sistema."

El Síndic recorda que l'ordre de condicionament, dictada el 18 de desembre de 2007, anava acompanyada d'una ordre de cessament que s'havia d'aplicar en 48 hores. Per això, manifesta que amb aquesta actuació l'Ajuntament demostra una passivitat en el seguiment d'aquest assumpte que és del tot inadmissible, tenint en compte el temps transcorregut no només des de les primeres denúncies veïnals, que es remunten al 2003, sinó des que es va dictar l'ordre, ara fa gairebé dos anys. 

Seria d'esperar que, a hores d'ara, la informació s'hagués completat amb una inspecció que donés compte de la correcció o de la data fixada per al precinte, si escau.

Per tot això, el Síndic suggereix que com més aviat millor es faci la inspecció de comprovació, es prengui la decisió oportuna i s'executi aquesta decisió de forma immediata.

La informació que l'Ajuntament facilita com a resposta reflecteix una línia de continuïtat amb la passivitat que ja es va detectar, contrària als principis d'eficàcia i celeritat en l'actuació administrativa. La inspecció duta a terme el 3 de febrer de 2010 acredita l'incompliment de l'ordre de cessament dictada dos anys enrere, fet que motiva que se'n dicti una de nova. Aquesta altra ordre també va ser desatesa, segons es fa constar arran de la inspecció de 29 de juny de 2010, en comprovar que els aparells es troben en funcionament. Aquest fet motiva una nova ordre de retirada dels aparells; ordre que novament s'incompleix, la qual cosa condueix la inspectora a proposar el precinte de l'equip de climatització.

Per tant, el Síndic reitera i manté el suggeriment del darrer escrit, i demana informació sobre si l'ordre de precinte proposada per la inspectora ha estat dictada i sol·licita que se n'acrediti l'execució.  

També requereix que es derivi, si convé, aquesta petició cap als Serveis Jurídics Centrals de l'Ajuntament, i que se l'informi de quin és el procediment d'actuació que, amb caràcter general, segueix el consistori, un cop la gerència d'un districte notifica l'ordre de cessament en 48 hores del funcionament d'unes instal·lacions. També demana conèixer quin és el termini establert com a guia o protocol d'actuació per efectuar la inspecció de comprovació i quins són els passos següents amb els seus terminis respectius, per ordenar i executar el precinte un cop es constata l'incompliment de l'ordre.

Tramitació

Data Administració Tràmit

30/07/2009 Ajuntament de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
12/11/2009 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
13/11/2009 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/12/2009 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
10/03/2010 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/06/2010 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
07/09/2010 Ajuntament de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
04/10/2010 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
28/01/2011 Ajuntament de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
14/04/2011 Ajuntament de Barcelona Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 16/2002, de 28 de juny, de protección contra la contaminació acústica- DOGC.3675 (11/07/2002)