Resolució
AO-03311/2013 Actuació d'ofici iniciada arran de la visita de l'Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura al Centre Residencial d'Educació Intensiva El Pedrenyal

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Centres de menors
Data d'inici 06/05/2013
Data de l'últim moviment 20/08/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

En compliment de l'article 74 de la Llei 24/2009, de 23 de desembre, del Síndic de Greuges, el 27 de desembre de 2013 es va lliurar al Parlament el quart informe monogràfic sobre les actuacions dutes a terme per part del Síndic en qualitat d'Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura i d'altres Tractes o Penes Cruels, Inhumanes o Degradants, corresponent a l'any 2013.

L'informe recull les visites que s'han dut a terme a espais on hi ha persones privades de llibertat, classificades per tipus de centre, i les recomanacions i conclusions específiques i generals a les quals s'ha arribat. Pel que fa als centres competència del Departament de Justícia, s'han visitat dos centres de protecció de menors (Els Castanyers i El Pedrenyal) i dues comunitats terapèutiques (Font Fregona i Vallcarca). 

A fi d'estudiar el compliment de les recomanacions fetes en aquest informe per part del Departament de Justícia, el Síndic ha obert aquesta actuació d'ofici.

Contingut

Les recomanacions que l'Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura ha fet amb caràcter general per als centres d'internament de menors són les següents:

- Cal garantir que no se superen les ràtios entre interns i educadors i, en la mesura que sigui possible, que es millorin.

- El règim sancionador ha de ser conegut i no es poden aplicar sancions de manera arbitrària o desproporcionada.

- No s 'han d'aplicar les sancions que tinguin a veure amb el dret a l'alimentació, el dret a l'educació ni amb el dret a tenir contacte amb la família. L'aïllament d'un infant o jove en una habitació de contenció ha de ser realment només durant el mínim temps imprescindible i per uns motius molt taxats, circumscrits a reconduir una alteració greu de l'infant o jove. En cap cas s'ha d'utilitzar la contenció o l'aïllament com una sanció, atès que això lesiona els drets
fonamentals dels infants i els joves.

- En aquest sentit, és imperatiu instal·lar càmeres de videovigilància en tots els espais de contenció que encara no en tenen.

- L'Administració hauria de ser més diligent a l'hora de trobar un nou centre o una sortida als joves i menors d'edat que finalitzen la seva teràpia d'intervenció, a fi d'evitar efectes negatius i recaigudes.

En relació específicament amb el Centre Residencial d'Educació Intensiva El Pedrenyal el Síndic posa de manifest que els problemes que s'hi detecten tenen a veure amb la inadequació de la tipologia del centre per atendre alguns nois que requeririen un altre recurs, ja que haurien de tenir un tractament psiquiàtric intensiu per problemes de conducta derivats de situacions greus de salut mental.

Tramitació

Data Administració Tràmit

27/02/2014 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
07/01/2015 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la resolució pendent d'acceptació
18/08/2015 Departament de Benestar Social i Família Irregularitat
19/08/2015 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Irregularitat
20/08/2015 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat

Expedients Relacionats

AO-08532/2013
AO-08535/2013
AO-08563/2013