Resolució
Q-03320/2010 Manca de resposta de l'Ajuntament d'Ascó a una reclamació per inexecució d'un acord de reparació d'uns danys produïts en una finca.

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Disciplina urbanística i inspecció
Data d'inici 16/07/2010
Data de l'últim moviment 30/06/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament d'Ascó Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada es queixa de l'actuació de l'Ajuntament d'Ascó en relació amb una finca propietat de la seva germana.

La promotora de la queixa manifesta que ha assumit la tutela legal de la seva germana, la qual ha estat incapacitada judicialment després d'una llarga malaltia mental, situació que era coneguda pels veïns del municipi d'Ascó i per l'Ajuntament.

La persona interessada exposa que la seva germana havia mantingut una controvèrsia amb l'Ajuntament d'Ascó per la producció d'uns danys al seu habitatge que podrien haver estat causats per una fuita en la xarxa municipal d'aigua. Tot i l'existència d'una sentència de juny de 1985 del Jutjat de Primera Instància de Reus, desestimatòria de les pretensions de la seva germana per motius processals (transcurs de més d'un any entre la producció del fet i la reclamació judicial), l'Ajuntament va considerar la possibilitat del fet que la xarxa municipal hagués ocasionat efectivament els danys en seva la finca. Per aquest motiu, el desembre de 1988, l'Ajuntament va prendre el compromís d'assumir les despeses que li ocasionés el reforçament de la façana de l'immoble.

Posteriorment, el mes de juliol de 1990, el consistori va acordar efectuar les obres de reforçament dels fonaments de la façana de l'immoble esmentades. 

D'aquestes actuacions en va tenir coneixement el Síndic de Greuges per l'expedient tramitat en el decurs de l'any 1991.

La promotora de la queixa aporta un seguit de documentació en què consten reiterades instàncies efectuades per la seva germana davant l'Ajuntament d'Ascó que requerien la realització de les obres en el seu immoble. No obstant això, l'Ajuntament mai no va dur a terme aquestes obres.

Actualment l'immoble es troba en una situació de solidesa i conservació precària, situació a què s'ha arribat, segons les manifestacions de la persona interessada, per la manca de realització de les obres compromeses per l'Ajuntament, fet que ha comportat una degradació de l'edifici. Per aquest motiu, sol·licita novament que l'Administració efectuï les obres a què es va comprometre al seu dia i repari els danys que s'han produït per aquesta causa.

Contingut

El Síndic recorda al consistori que la Comissió de Govern, en sessió de data 8 d'octubre de 1990, va adoptar l'acord que, vista la possibilitat que les fissures i les esquerdes de la façana de l'immoble de la persona interessada haguessin estat causades per una fuita de la xarxa municipal, reforçaria els fonaments de la façana.

Amb l'escrit municipal de resposta, es tramet un document signat per l'arquitecte tècnic municipal de data 1 de juliol de 1991 d'acord amb el qual el tècnic va portar a terme els treballs necessaris de recalcament de l'immoble durant el mes de juny. 

No obstant això, aquest escrit també esmenta que "els costos de les obres de la resta de la façana (barbacana, coronació i desploms), quan es duguin a terme, aniran a càrrec del consistori. Aquesta fase està previst executar-la juntament amb les obres de rehabilitació de la resta de l'immoble, que seran promogudes pel propietari". 

Per tant, el Síndic recorda que les obres a què fa referència la persona interessada són precisament les que consta acreditat que no es van fer. Per aquest motiu, demana novament informació respecte a això.

Així mateix, la promotora de la queixa exposa que la situació actual de l'immoble és causa de no haver fet les obres esmentades més amunt, i considera que l'Ajuntament podria haver actuar amb més diligència atenent l'estat psicològic de la seva germana. Aquesta és la raó per qual la persona interessada sol·licita la reparació dels danys causats a la casa per la manca d'actuació municipal durant aquests anys, inactivitat que ha contribuït a l'estat de deteriorament de la finca. Atès que no s'ha donat resposta a aquesta qüestió, el Síndic demana informació de la posició municipal de la petició detallada.   
 
En darrer terme, la persona interessada fa saber que no ha rebut resposta expressa a l'escrit presentat en data 27 d'agost de 2010. En aquest sentit, el Síndic recorda el deure legal de les administracions públiques de respondre de forma expressa els escrits i a les sol·licituds presentats per les persones interessades, de conformitat amb el que estableix l'article 42 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

Així també recorda que dictar resolució expressa i motivada en els procediments administratius es configura alhora com una obligació de l'Administració i un dret dels ciutadans, i té com a fonament garantir el dret de tutela efectiva consagrat en l'article 24 de la Constitució espanyola, ja que aquesta és la via legal perquè els ciutadans coneguin els elements de fet i de dret en què es basa la conclusió de l'assumpte, essencial perquè es pugui impugnar l'acte administratiu amb possibilitats crítiques i plenes garanties jurídiques. Així mateix, la resolució és l'element central en què es basa la defensa dels drets que el ciutadà consideri convenients, i que ha de poder impugnar mitjançant el règim de recursos establerts legalment.

D'acord amb això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que dicti resolució expressa i motivada a l'escrit presentat per la persona interessada en data 27 d'agost de 2010, i que en trameti una còpia a aquesta institució.

Tramitació

Data Administració Tràmit

23/08/2010 Ajuntament d'Ascó Sol·licitud d'informació a l'Administració
13/10/2010 Ajuntament d'Ascó Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/12/2010 Ajuntament d'Ascó Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
09/02/2011 Ajuntament d'Ascó Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/03/2011 Ajuntament d'Ascó Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
30/06/2011 Ajuntament d'Ascó Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Decret legislatiu 2/2008, de 15 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de protecció dels animals- DOGC.5113 (17/04/2008)
Decret legislatiu 1/2010, de 3 d'agost, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'urbanisme- DOGC.5686 (05/08/2010)
Constitució Espanyola- BOE.311 (29/12/1978)
Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.295 (27/11/1992)