Resolució
Q-03339/2015 Demora en l'abonament d'una beca general i de mobilitat per a l'alumnat universitari corresponent als cursos 2012-2013, 2013-2014 i 2014-2015, i manca de resposta a un recurs d'alçada

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Estudis universitaris i recerca
Data d'inici 14/05/2015
Data de l'últim moviment 11/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Economia i Coneixement Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Contingut

La promotora de la queixa exposa que és alumna de grau d'un centre adscrit a la Universitat de Barcelona, i que se li va atorgar la beca de caràcter general per estudiants que cursin estudis postobligatoris per als cursos 2012-2013, 2013-2014 i 2014-2015. Tot i això, encara està pendent de cobrar diversos imports de cada beca. 

En data 25 de febrer de 2015 va rebre una resposta del director general d'Universitats de la Generalitat de Catalunya, però atès que no hi estava conforme en data 30 de març va presentar un recurs d'alçada, al qual encara no ha rebut resposta. 

El Departament d'Economia i Coneixement ha informat que ha donat resposta al recurs plantejat per la persona interessada. 

No obstant això, pel que fa a l'objecte de la queixa, el Síndic es remet a totes les consideracions i suggeriments que amb caràcter general va fer en el marc de la queixa 5643/2013, en relació amb la qual va emetre una resolució en què suggeria al Departament d'Economia i Coneixement que, com a solució d'aquest cas i d'altres assimilables que es poguessin plantejar, s'ampliés i es regulés la convocatòria d'aquestes ajudes per tal que cobrissin els estudiants dels centres adscrits que s'han determinat i que han resultat becaris del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport per poder finançar-los la part de la matrícula que correspon al diferencial entre la cobertura de la beca del Ministeri i els preus públics establerts pel Decret de preus de la Generalitat de Catalunya. 

També va suggerir al Departament que, de cara a properes convocatòries, es fes una difusió més àmplia d'aquesta convocatòria entre els estudiants becaris que hi poden participar i es delimités, de la mateixa manera que es fa amb les beques Equitat, l'accés per part dels estudiants beneficiaris de la beca del Ministeri tot ampliant la partida pressupostària per tal que els estudiants puguin cobrir la diferència entre el preu públic fixat i la beca del Ministeri, malgrat la regulació del Decret de preus.

En el seu informe de resposta, el Departament fa avinent que l'obligació de la Generalitat amb càrrec als pressupostos només es pot entendre referida als centres integrants de les universitats públiques i no als centres adscrits a les universitats adscrites ni a les universitats privades, atès que els preus d'aquests centres els fixen els titulars respectius sense intervenció del Govern de la Generalitat.

També indica que, tal com preveu el Reial decret 472/2014, de 13 de juny, la compensació de la diferència entre la quantitat que paga el Ministeri per les beques de matrícula i la regulació dels preus públics de la Generalitat només es pot aplicar als centres integrats de les universitats públiques, atès que només aquests centres van estar afectats per l'increment dels preus públics que van implicar els canvis introduïts pel Reial decret llei 14/2012, de 20 d'abril, i no pas els centres adscrits que són titularitat de la Generalitat.

Tot i això, el Departament assegura que, d'acord amb la recomanació del Síndic, seguirà treballant amb col·laboració dels centres adscrits per estendre la convocatòria de beques específiques per als estudiants dels centres adscrits a tots els centres. En aquest context, la Secretaria d'Universitats i Recerca es compromet a vetllar per estendre al conjunt de centres adscrits el concepte que ningú quedi exclòs del sistema universitari per raons econòmiques.

Tramitació

Data Administració Tràmit

22/06/2015 Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) Sol·licitud d'informació a l'Administració
10/07/2015 Departament d'Economia i Coneixement Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/12/2015 Departament d'Economia i Coneixement Irregularitat
03/12/2015 Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) Irregularitat
11/12/2015 Departament d'Economia i Coneixement Seguiment finalitzat

Expedients Relacionats

Q-05643/2013