Resolució
Q-03346/2012 Disconformitat amb l'augment de quota de l'escola bressol Vapor Buxeda de Sabadell

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 07/05/2012
Data de l'últim moviment 10/06/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Sabadell Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'augment de quota de l'escola bressol Vapor Buxeda de Sabadell. Exposa que, arran d'uns canvis en la quota, haurà de pagar el proper curs 422 euros per als seus dos fills bessons, quan aquest curs està pagant 145 euros. Concretament, la persona interessada parla del greuge d'eliminar pràcticament la bonificació per família nombrosa i no incorporar elements de correcció per a famílies amb fills bessons o amb dos fills escolaritzats al centre.

Contingut

En l'informe tramès per l'Ajuntament de Sabadell s'exposa la necessitat de revisar les quotes d'accés a les escoles bressol arran de la reducció de la subvenció que el Departament d'Ensenyament atorgava a les administracions locals en concepte de sosteniment de plaça pública d'educació infantil de primer cicle, que en el cas de Sabadell ascendeix en els darrers dos cursos a més de 550.000 euros i que en bona part han estat assumits per la mateixa administració local. Tot i això, l'Ajuntament de Sabadell exposa que el mes de gener de 2012 es va produir un increment de quotes per compensar parcialment la reducció de finançament transferit per part del Departament d'Ensenyament.

En termes generals, el Síndic reconeix que, d'acord amb el que preveu l'ordenament jurídic, aquests increments no suposen formalment una irregularitat per part de les administracions implicades. La Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, no incorpora l'educació infantil de primer cicle entre els ensenyaments declarats gratuïts.

Tot i això, el Síndic alerta del risc de malmetre un dels pilars fonamentals del nostre estat del benestar i un dels drets bàsics, el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats, i recorda als poders públics el deure de garantir l'accés a aquests ensenyaments en condicions d'equitat, d'acord amb el que estableix la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant, de compliment obligat a l'Estat espanyol, i la mateixa Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació.

En aquest sentit, l'Ajuntament de Sabadell exposa la seva aposta per garantir l'equitat en l'accés al servei amb la incorporació d'un sistema de tarifació social, amb reduccions addicionals d'entre un 10% i un 15% per a les famílies nombroses i monoparentals, de conformitat amb l'article 1.2 i la disposició final primera de la Llei 40/2003, de protecció a les famílies nombroses, i els articles 18 i 20 de la Llei 18/2003, de 4 de juliol, de suport a les famílies.

A criteri del Síndic, aquest sistema de tarifació social conforma una bona pràctica de cara a promoure la igualtat d'oportunitats en l'accés a les escoles bressol municipals.

Dit això, la persona interessada manifesta la situació de famílies que tenen dos o més fills escolaritzats. En aquest sentit, el Síndic demana a l'Ajuntament de Sabadell que estudiï la possibilitat d'incorporar algun suport específic per a les famílies amb més d'un infant escolaritzat a l'educació infantil de primer cicle, atès que objectivament condiciona de manera molt significativa l'esforç econòmic que aquestes famílies han de fer en educació. 

Convé afegir, a més, que el sistema de tarifació social no hauria de ser incompatible amb polítiques d'ajuts o beques més intensives per a les famílies que tenen dificultats per sufragar íntegrament el cost establert pel mateix sistema. 

Des d'aquesta perspectiva, el Síndic demana a l'Ajuntament de Sabadell que estudiï la possibilitat d'establir un sistema d'ajuts, si convé vinculat als ajuts que ja atorguen els serveis socials, per garantir l'accés de qualsevol infant en igualtat d'oportunitats a les escoles bressol municipals.

Tramitació

Data Administració Tràmit

16/05/2012 Ajuntament de Sabadell Sol·licitud d'informació a l'Administració
20/06/2012 Ajuntament de Sabadell Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/07/2012 Ajuntament de Sabadell Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
02/10/2012 Ajuntament de Sabadell Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
17/10/2012 Ajuntament de Sabadell Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/01/2013 Ajuntament de Sabadell Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
01/02/2013 Ajuntament de Sabadell Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/03/2013 Ajuntament de Sabadell Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
30/05/2013 Ajuntament de Sabadell Resposta a la resolució pendent d'acceptació
07/06/2013 Ajuntament de Sabadell Vulneració
10/06/2013 Ajuntament de Sabadell Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 18/2003, de 4 de juliol, de suport a les famílies- DOGC.3926 (16/07/2003)
Llei 40/2003, de 18 de novembre, de protecció a les famílies nombroses- BOE.277 (19/11/2003)