Resolució
Q-03431/2008 Disconformitat amb la manca d'informació d'Adigsa dels ajuts públics per a l'adquisició d'habitatge usat.

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Subvencions i ajuts a l'habitatge
Data d'inici 29/07/2008
Data de l'últim moviment 02/03/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Territori i Sostenibilitat Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Un veí de Badalona explica que va adquirir un habitatge propietat d'Adigsa el dia 10 d'octubre de 2007 i mostra la seva disconformitat amb el fet que no va obtenir cap tipus d'informació pel que fa a la possibilitat d'acollir-se a ajuts públics per a l'adquisició d'habitatge usat.

La persona interessada, amb posterioritat i quan va tenir coneixement de l'existència d'aquells ajuts, va presentar la sol·licitud corresponent el mes de maig de 2008, la qual li va ser denegada per escrit de data 23 de juny de 2008, per haver-la presentat de forma extemporània. 

El promotor aporta un escrit de la Direcció General de Serveis Comunitaris del Departament de Benestar Social en què s'informava de la possibilitat de comprar uns habitatges de la mateixa promoció amb l'import de les subvencions que en aquell moment -l'any 1996- l'Administració donava per adquirir-los en propietat.  

El recamant diu que en les reunions informatives els veïns van preguntar als representants d'Incasòl si tenien cap possibilitat d'acollir-se a ajuts públics per a l'adquisició de l'habitatge i que els portaveus van dir en tot moment que no hi havia cap tipus d'ajut per comprar aquells habitatges.

Contingut

Un cop valorat l'informe de resposta de l'anterior Departament de Medi Ambient i Habitatge, concretament pel que fa al motiu de la denegació de l'ajut, no es pot concloure que hi hagi hagut una actuació irregular per part de l'Administració. 

No obstant això, en vista de la documentació aportada, el Síndic recorda que, si l'any 1996, en el marc de la venda d'habitatges de la mateixa promoció, es va fer constar per escrit l'existència de les subvencions a través d'un "exemple de les condicions econòmiques" dels habitatges, l'Administració hauria d'haver observat i ser coherent amb la seva pròpia pràctica administrativa, i així respectar les expectatives legítimes i raonables de les persones que adquirien els seus habitatges. Al contrari, es deixa la possibilitat d'obtenir aquesta informació a càrrec de la perícia de les persones adquirents que de ben segur que era la primera vegada que es trobaven amb la compra d'un habitatge. 

Per tant, el Síndic suggereix a l'actual Departament de Territori i Sostenibilitat que prengui les mesures necessàries per garantir que en situacions com aquesta, la persona interessada disposi de tota la informació possible amb relació a l'existència dels ajuts per a la compra d'un habitatge amb protecció oficial.  

Finalment, recorda que va demanar la informació sobre aquesta queixa el 18 d'agost de 2008, però fins al 17 de novembre de 2010 no s'ha rebut cap resposta a aquesta petició, malgrat les reiteracions fetes. Aquesta tardança a l'hora de facilitar la informació requerida sobrepassa a bastament els terminis lògics per atendre les sol·licituds del Síndic, el qual recorda que aquesta lentitud també pot ser considerada una manca de col·laboració amb la institució.

Amb aquestes consideracions, es finalitzen les actuacions en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

18/08/2008 Departament de Medi Ambient i Habitatge (20/12/2003 - 26/12/2010) Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/12/2008 Departament de Medi Ambient i Habitatge (20/12/2003 - 26/12/2010) Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/11/2010 Departament de Medi Ambient i Habitatge (20/12/2003 - 26/12/2010) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/12/2010 Departament de Territori i Sostenibilitat Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/03/2011 Departament de Territori i Sostenibilitat Resolució