Recentment, s'han rebut diversos escrits de queixa de pares i mares d'alumnes amb altes capacitats, en els quals es demana la intervenció del Síndic davant del Departament d'Educació, per la manca d'atenció escolar específica amb aquests alumnes.
Atès que en data 5 d'abril, dins de la tramitació de l'expedient 389/2007, el Departament informa del procés d'abordatge i intervenció amb els alumnes amb altes capacitats des dels diferents serveis educatius, així com fa constar la previsió d'iniciar un treball conjunt amb experts reconeguts de l'àmbit universitari i col·legis professionals per tal d'elaborar materials sobre estratègies didàctiques i dissenyar un model de formació sobre aquesta temàtica, el Síndic proposa obrir una actuació d'ofici amb l'objectiu de fer el seguiment del treball esmentat.
En resposta a la petició d'informació del Síndic, el Departament d'Educació tramet un informe que explica les propostes elaborades per la Comissió d'experts entorn de: a) la necessitat de regular normativament l'atenció a l'alumnat amb altes capacitats; b) la inclusió d'aquesta temàtica en l'oferta de formació adreçada als docents, i c) l'elaboració de materials.
Quant a les modificacions normatives, el Departament comunica la seva inclusió en les noves propostes de normativa l'atenció als alumnes amb altes capacitats, entre elles la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), el Decret d'ordenació ensenyaments de 2008, i l'Ordre EDU 354 de 2008; i les recomanacions sobre l'atenció als alumnes amb altes capacitats a les instruccions als centres educatius, en les resolucions de 29 de maig de 2009 relatives a organització i funcionament de centres educatius públics d'educació infantil i primària i educació especial, i sobre centres educatius de secundària 2009-2010.
Respecte de la formació del personal docent en els cursos 2008-2009 i 2009-2010, informen de l'oferta referent a aquesta qüestió, i fan constar la previsió de mantenir les activitats de formació del professorat i l'impuls de noves actuacions que s'ajustin al desplegament i regulació de la LEC.
Quant a les previsions de futur, apunteu que manca: elaborar pautes d'actuació i criteris perquè el PEC de cada centre inclogui elements metodològics i organitzatius per atendre els alumnes amb altes capacitats; elaborar protocols per a la identificació de les altes capacitats i l'atenció metodològica adequada; i elaborar un calendari de regulació específica de les mesures previstes ajustat a les previsions de desplegament de la LEC. En aquest sentit, assenyalen que les regulacions específiques en aquesta matèria s'hauran d'adaptar al desplegament del marc normatiu general.
El Síndic agraeix la informació facilitada en aquest darrer informe rebut. Això no obstant, indica que la seva preocupació i el seu propòsit en obrir aquesta actuació d'ofici és precisament la resolució de la manca d'una regulació específica, existent en diferents comunitats autònomes i en altres països europeus.
Així, indica que la inclusió de l'atenció als alumnes amb altes capacitats a les diferents normes i instruccions del departament, tot i ser positiu, són de caràcter general, per la qual cosa poden ser interpretades de forma àmplia i diversa, de manera que sovint, en la pràctica, no en resulta cap canvi respecte de la situació anterior.
D'acord amb això, el Síndic reitera el que va exposar en l'escrit de data 16 d'octubre de 2009, dins de l'encàrrec de la LEC de regular aquesta atenció, i per garantir una adequada atenció educativa als alumnes amb altes capacitats. També recorda el buit que s'observa quant a:
- La concreció i determinació de les mesures ordinàries, extraordinàries i excepcionals que cal adoptar.
- Els criteris establerts per a l'adopció de les mesures que s'hagin determinat.
- La regulació dels procediments a seguir per a la detecció i la identificació de les necessitats educatives associades a les altes capacitats intel·lectuals.
- El procediment de l'avaluació pedagògica i per al seguiment de les mesures adoptades.
En conclusió, s'observa que s'ha avançat en la regulació de l'atenció educativa als alumnes amb altes capacitats a Catalunya, però el Síndic considera que és imprescindible una regulació específica per garantir la seva adequació a les necessitats educatives d'aquests alumnes.
Amb aquestes consideracions es donen per finalitzades les actuacions, amb la previsió de fer el seguiment d'aquest assumpte en futures actuacions.