Resolució
Q-03469/2010 Disconformitat amb la informació del web de la Generalitat sobre l'assignació de places de formació professional de grau mig de cuina i gastronomia.

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 22/07/2010
Data de l'últim moviment 22/03/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Consorci d'Educació de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor mostra la seva disconformitat amb l'assignació de places de formació professional de grau mig de cuina i gastronomia.

El maig de 2010, seguint les indicacions del web de la Generalitat, el fill del promotor es va inscriure en les set possibles opcions que marcava la sol·licitud que s'ha de lliurar al centre escollit en primera opció, la qual no es pot lliurar en dos o més centres perquè es pot anul?lar la sol·licitud. L'únic valor per a l'assignació de places és la puntuació de l'alumne a l'ESO o a la prova de grau mig.

El 26 de juny, el Departament d'Educació els va comunicar a la persona interessada que no se li havia assignat cap dels centres sol·licitats, tot i que havia obtingut una puntuació de 6,51.

El promotor de la queixa va consultar al centre on va lliurar la inscripció i se li va respondre que entre els centres no hi ha comunicació. També va descobrir que dos d'aquests centres són privats i utilitzen un barem propi que no té relació amb la puntuació esmentada més amunt, però tot i així apareixen al web de la Generalitat. Una altra escola fa dos anys que no ofereix aquests estudis, però també apareix al web. 

La persona interessada refereix que el web de la Generalitat anuncia que l'únic criteri per a l'assignació de places és la nota escolar, però que hi ha manca de relació entre les sol·licituds entregades a cada centre, i pensa que hi ha estudiants amb menys nota que el seu fill que podran cursar aquests estudis, ja que han presentat la seva sol·licitud a un centre on hi havia menys demanda.

Respecte a aquest fet, la persona interessada va presentar una reclamació davant del Consorci d'Educació de Barcelona.

Contingut

El Departament d'Ensenyament indica que qualsevol persona interessada disposa de tres fonts de consulta: el web de preinscripció, el web cat365.net i el web gencat.cat. Els centres que tenen aquests cicles formatius autoritzats, però no concertats i que també consten en aquests webs, no passen pel procés de preinscripció ni estan sotmesos als procediments previstos, per tant no accepten el barem esmentat més amunt. També consta que algun altre centre no ofereix l?especialitat de cuina i gastronomia des de fa dos anys, com addueix el promotor d'aquesta queixa.

En els tres webs s'informa del tipus de centre i titularitat (públic o privat), del torn (diürn o nocturn) i de les dades generals del centre. En el web de preinscripció i a l'Oficina Virtual de Tràmits (en endavant OVT), el Departament d'Ensenyament dóna la informació dels grups autoritzats dels centres i que ofereixen els diferents ensenyaments. Quant a la informació que s'anuncia als webs respecte al procés de preinscripció, tant al web de preinscripció, com a l'OVT i al web Estudiar a Catalunya, es detalla el procediment que se segueix en la preinscripció i els criteris de prioritat, i s'ordenen les sol·licituds d'acord amb la qualificació mitjana dels estudis que permeten l'accés al cicle.

Quant al fet que l'únic mèrit publicat a la pàgina web sigui la puntuació obtinguda per l'alumne, el Departament indica que es tracta d'un criteri determinat per l'article 85.2 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, que estableix que "en els procediments d'admissió d'alumnes als cicles formatius de grau mitjà o de grau superior de formació professional, quan no existeixin places suficients, s'atendrà exclusivament l'expedient acadèmic dels alumnes amb independència que aquests procedeixin del mateix o d'un altre centre".

Amb relació al fet que de les set opcions possibles els estudiants només tinguin possibilitats pràcticament en la primera opció, l'informe indica que d'acord amb el Decret 75/2007, de 27 de març, pel qual s'estableix el procediment d'admissió de l'alumnat als centres en els ensenyaments sufragats amb fons públics, cal considerar la primera opció de les sol·licituds per ordenar els llistats d'admesos segons els criteris d'admissió que preveu la normativa actual. 

Finalment, el Departament indica que en properes regulacions normatives es pot estudiar la possibilitat de tenir en compte en la formació professional totes les opcions de sol·licitud de preinscripció dels estudiants, sempre que es garanteixi l'objectivitat i la igualtat de tothom en el procés de preinscripció. 

Tot i això, s'entén que, en qualsevol cas, això no es podrà aplicar fins que les regulacions normatives així ho estableixin, ja que la puntuació de l'alumne és el que compta. Per tant, el Síndic suggereix que s'adoptin les mesures oportunes per incloure informació més entenedora als webs en el sentit d'aclarir l'anunci de places que no accepten el barem per tal que no generin expectativa de places no sotmeses als procediments previstos per accedir a ensenyaments sostinguts amb fons públics, i que s'actualitzi la informació constantment i no s'anunciïn places d'escoles que ja no imparteixen els ensenyaments de cuina i gastronomia.

Amb aquest suggeriment, es finalitzen les actuacions.

Tramitació

Data Administració Tràmit

30/08/2010 Consorci d'Educació de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
17/09/2010 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/09/2010 Direcció General d'Atenció a la Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
25/11/2010 Direcció General d'Atenció a la Comunitat Educativa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
29/12/2010 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/02/2011 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/03/2011 Departament d'Ensenyament Resolució
22/03/2011 Consorci d'Educació de Barcelona Resolució