Resolució
Q-03475/2010 Disconformitat amb la finalització de les pràctiques del cicle de grau mitjà amb posterioritat al període de preinscripció del curs de preparació per a la prova d'accés al cicle de grau superior.

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 23/07/2010
Data de l'últim moviment 27/09/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

Els promotors exposen que el curs 2009/2010 els seus fills han fet un curs de grau mitjà de Conducció d'activitats fisicoesportives al medi natural a l'institut d'estudis secundaris (en endavant IES) Illa de Rodes de Roses, i que ara volen accedir a un grau superior.

Els promotors expliquen que els seus fills, fins al mes d'abril, fan les assignatures que els pertoquen i a partir del mes de maig i fins a final de juliol han de fer les pràctiques. Quan arriba l'hora de fer les preinscripcions per al curs de preparació per a la prova d'accés al cicle de grau superior, prova obligatòria per continuar els seus estudis dins del mateix cicle, aquests alumnes no poden preinscriure's al curs perquè com que no han acabat les pràctiques no tenen el resguard del títol que se'ls demana.

L'IES Illa de Rodes els ha emès un certificat conforme tenen totes les assignatures aprovades i en què consta la nota mitjana obtinguda del curs. A més, els ha fet un altre certificat conforme aquests alumnes podran disposar del resguard del títol tan aviat com finalitzin les pràctiques, que serà abans de l'inici del curs 2010/2011.

Contingut

El Departament d'Ensenyament fa saber que el marc normatiu d'ordenació de la formació professional, i també el Decret que estableix el currículum del cicle formatiu de grau mitjà de Conducció d'activitats fisicoesportives en el medi natural deixa -en el marc de l'autonomia pedagògica i organitzativa de centre- el desplegament curricular del cicle formatiu. L'ordenació del cicle estableix una durada de 1400 hores, de les quals 990 es fan al centre educatiu i 410 al centre de treball. 

Així mateix, indica que, d'acord amb l'autonomia del centre i les possibilitats de gestionar la formació en els centres de treball per a tot el seu alumnat en el conjunt d'empreses i entitats del seu entorn, cada centre estableix el calendari més apropiat per desplegar les 1400 hores fixades en el currículum. 

En aquest sentit, el Departament informa que la normativa vigent estableix, com a criteri general, que la formació en centres de treball es pugui allargar fins a l'acabament del primer trimestre del segon curs. Tanmateix, reitera que és el centre qui estableix, en el marc de la seva autonomia pedagògica i de les possibilitats del seu entorn productiu per acollir alumnat en pràctiques, l'organització temporal més adequada. 

Tot plegat fa pràcticament impossible que si aquest alumnat vol accedir al curs de preparació a les proves d'accés al grau superior i gaudir dels seus efectes acadèmics pugui disposar de les condicions que es requereixen (disposar del títol de tècnic) abans de finalitzar el període de preinscripció. 

D'acord amb la informació rebuda, el Síndic formula les consideracions i els suggeriments següents: 

En primer lloc, considera que si el Departament d'Ensenyament regula l'organització de cursos de preparació a les proves d'accés als graus superiors és important que els alumnes potencials per fer el curs hi puguin accedir. En aquest sentit, considera que els alumnes que cursen un cicle formatiu de grau mitjà qualsevol han de poder accedir al curs de preparació, si així ho desitgen.  

Tenint en compte el fet de l'autonomia pedagògica dels centres i les possibilitats de l'entorn productiu per dur a terme les pràctiques, el Síndic suggereix que es condicioni l'accés al curs de preparació al fet de disposar del títol de tècnic al moment de l'inici del curs i no al moment de la preinscripció. 

La introducció d'una preinscripció condicionada a l'obtenció del títol de tècnic, o qualsevol altre mecanisme que ofereixi una provisionalitat, permetria que les persones que no han finalitzat el cicle formatiu de grau mitjà en el moment de la preinscripció puguin accedir al curs de preparació del següent període escolar si han obtingut finalment el títol. 

En el marc de potenciar la formació de la població, l'argument de les persones interessades és prou rellevant. En el seu escrit de queixa, els pares i les mares dels alumnes addueixen el perill que podria comportar que els alumnes del cicle formatiu de grau mitjà hagin d'esperar un any abans de poder accedir al curs de preparació o al cicle formatiu de grau superior. Aquest any podria suposar que molts d'aquests alumnes optin per abandonar els estudis i aturar en aquest moment la seva formació com a tècnics. 

En segon lloc, el Síndic recorda que també ha rebut l'informe relatiu a la queixa 04507/10, formulada pels criteris vigents per fer les proves d'accés a un cicle formatiu de grau superior (en endavant CFGS) determinats a la Resolució EDU/539/2010, de 2 de març.

Pel que fa al suggeriment que el Síndic va fer per tal de reintroduir la inscripció provisional a les proves de CFGS condicionada a la superació del CFGS fins que no s'impementi el nou model d'organització i gestió de les proves, el Departament informa que no és possible establir una inscripció provisional, ja que d'acord amb la legislació vigent cal que l'aspirant disposi del títol de grau mitjà per accedir a la prova. Això, a més, crearia una situació d'incertesa per a l'alumnat, atès que s'haurien presentat a la prova, la podrien aprovar, s'haurien preinscrit, baremat i haurien estat admesos, per davant d'altres persones amb els requisits legals, que haurien estat assignades a altres centres, i després -en cas de no tenir el títol de tècnic- no podrien formalitzar la matrícula.

Així mateix, s'exposa que el Departament d'Ensenyament treballa per un nou model organitzatiu i de gestió de les proves i estudia opcions com ara establir nous models basats en processos telemàtics per passar i corregir les proves i poder escurçar els terminis des de la realització de la prova fins que els aspirants puguin disposar de la qualificació, establir una segona convocatòria general de proves d'accés i/o establir una segona convocatòria específica per al col·lectiu de persones que superin el cicle formatiu mitjà un cop finalitzat.

En vista del que s'ha indicat, el Síndic finalitza la seva intervenció en aquest assumpte. Amb tot, demana informació sobre el seguiment i la concreció de les propostes esmentades.

D'acord amb tot això, tenint en compte el marge discrecional del qual disposa l'Administració en aquest assumpte en tant que el curs preparatori no és obligatori, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament que continuï amb l'estudi d'introduir els mecanismes que consideri oportuns per permetre a les persones que realitzen un cicle formatiu de grau mitjà accedir al curs de preparació de les proves d'accés al cicle superior. 

Posteriorment, el Departament d'Ensenyament ha informat que s'està desenvolupant un model telemàtic per a l'elaboració de les proves d'accés, els resultats del qual caldrà analitzar per tal de poder disposar d'un nou recurs en l'oferta de places per a les proves d'accés.

D'altra banda, el Departament esmenta que la proposta de reial decret d'ordenació de la formació professional del sistema educatiu que està elaborant el Ministeri d'Educació planteja altres maneres d'oferir aquesta formació, com ara un curs de formació específica per a l'accés adreçat a l'alumnat que té una titulació de grau mig, el qual possiblement es començarà a impartir el curs 2012-2013.

D'acord amb aquesta informació, el Síndic dóna per finalitzada la seva actuació en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

31/08/2010 Direcció General d'Atenció a la Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
10/11/2010 Departament d'Educació (25/05/2004 - 12/05/2006 i 29/11/2006 - 26/12/2010) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/12/2010 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
22/03/2011 Departament d'Ensenyament Resolució
22/03/2011 Departament d'Ensenyament Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
17/06/2011 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
27/09/2011 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Resolució EDU/539/2010, de 2 de març, per la qual es convoquen les proves d'accés als cicles formatius de grau mitjà i de grau superior de formació professional específica, les proves de caràcter general dels ensenyaments esportius que condueixen a l'obtenció de les titulacions oficials de tècnic/a d'esport i tècnic/a superior d'esport i a les formacions esportives de nivell 1 i de nivell 3, corresponents a l'any 2010. - DOGC.5581 (05/03/2010)