Resolució
Q-03484/2010 Queixa en relació amb la manca de resposta a una demanda d'accés a un servei residencial per a persones grans.

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Persones amb discapacitat
Data d'inici 23/07/2010
Data de l'últim moviment 29/12/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Terrassa Actuació no irregular de l'administració
Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada exposa la seva queixa per la manca de resposta a una demanda d'accés a un servei residencial per a persones grans i per les dificultats per a l'accés a aquests serveis per part de persones dependents que no arriben a l'edat mínima però que no tenen el perfil per accedir a altres tipus de recursos residencials.

Contingut

Un cop valorada la informació aportada per l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials, el Síndic trasllada les següents consideracions al Departament de Benestar Social i Família:

En primer lloc, es constata un empitjorament en l'estat de salut de la persona dependent, atès que inicialment tenia reconegut un grau II nivell 1 de dependència i després d'efectuar-li una revisió se li va reconèixer un grau III nivell 1.

En segon lloc, els professionals dels serveis socials que fan el seguiment han valorat i indicat la conveniència que la persona interessada sigui atesa en un servei residencial. Així, l'informe social recull que la persona dependent viu sola, en un habitatge amb condicions d'habitabilitat inadequades i en situació d'aïllament social. S'ha tingut en compte que amb anterioritat la persona dependent va estar ingressada en un centre d'aquest tipus, en règim privat, i que no s'havien produït problemes d'adaptació.

Per aquest motiu, d'acord amb la seva condició de persona amb gran dependència i també amb les previsions contingudes en la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones amb situació de dependència, cal concloure la necessitat d'un servei residencial.

En tercer lloc, quant a les actuacions dutes a terme pel Departament de Benestar Social i Famñilia, s'informa que els tècnics dels Serveis Territorials van considerar que les patologies que pateix la persona interessada no s'inclouen dins dels supòsits que permeten acordar l'excepcionalitat i, per tant, el recurs de residència assistida per a gent gran no és el recurs adient per a les necessitats de la persona dependent.

El Síndic, però, posa en relleu que no s'ha aportat cap informe tècnic que reculli aquestes valoracions efectuades pels tècnics, i que tampoc no consta que s'hagi emès una resolució expressa sobre la sol·licitud d'autorització d'excepcionalitat de l'ingrés per raó d'edat. Cal tenir en compte que en tots els casos és necessària una resolució administrativa d'acord amb el que es desprèn dels principis reguladors del procediment administratiu.

D'altra banda, el Síndic no pot valorar quin és el tipus de centre residencial més adequat a les necessitats de la persona dependent, ja que aquesta és una valoració tècnica que correspon als professionals especialitzats en la matèria, és a dir, els tècnics del Departament i els professionals dels serveis socials bàsics.

Tanmateix, cal tenir en compte que la disposició addicional sisena del Decret 142/2010, d'11 d'octubre, estableix que l'excepció del requisit d'edat es pot donar quan s'hagi emès un informe tècnic justificatiu de la prescripció del servei a un determinat usuari i la corresponent resolució administrativa emesa per l'òrgan competent. 

El Departament ha de poder valorar i indicar quin és el centre que pot acollir la persona i traslladar aquesta informació a les persones afectades i, si escau, als serveis socials bàsics. El fet que no es consideri adequada la proposta de centre de rebuda no s'ha de convertir en un obstacle perquè es gestioni l'accés de la persona al servei residencial que necessita. En aquest cas, pot requerir els informes o fer les valoracions que siguin necessàries però sense que això suposi retardar la gestió de la demanda, ja que no s'ha de tractar com un nou procediment.

Així doncs, si no es considera correcta la proposta de servei efectuada pels serveis socials bàsics, l'òrgan competent ha de resoldre en el sentit que correspongui i assignar un altre tipus de servei residencial.

El Síndic assenyala que és necessari que el Departament valori totes les alternatives possibles, inclosa, si escau, la concessió d'una prestació econòmica vinculada a un servei residencial del tipus que sigui a fi d'evitar una situació de risc i desatenció que no resulta compatible amb el criteri de protecció i especial atenció que l'Administració ha de dispensar a les persones amb situació de màxima vulnerabilitat.

Per tot això, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que adopti les mesures adients per tal de resoldre expressament la sol·licitud d'autorització d'excepcionalitat per raó d'edat, i també per possibilitar l'accés en un termini breu de la persona interessada a un servei residencial substitutori de la llar que tècnicament es consideri adient i adequat a les seves necessitats.

Tramitació

Data Administració Tràmit

02/11/2010 Serveis Territorials d'Acció Social i Ciutadania a Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
02/11/2010 Ajuntament de Terrassa Sol·licitud d'informació a l'Administració
27/01/2011 Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Barcelona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/01/2011 Ajuntament de Terrassa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/02/2011 Ajuntament de Terrassa Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/04/2011 Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Barcelona Reiteració posterior a la primera
01/06/2011 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/07/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/07/2011 Ajuntament de Terrassa Resolució
23/09/2011 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
29/12/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució