Resolució
Q-03517/2015 Queixa relativa al procés d'adopció d'un infant a Rússia

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Adopcions
Data d'inici 21/05/2015
Data de l'últim moviment 21/10/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Contingut

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el fet que l'Administració no els informés de la malaltia no recuperable (síndrome alcohòlica fetal -SAF) que patia un infant que van adoptar a Rússia.

L'informe del Departament de Benestar Social i Família addueix que cal tenir presents les dificultats que pot comportar fer un diagnòstic de SAF, i addueix que el risc zero en adopció internacional no es pot garantir i s'ha de conscienciar les famílies que l'adopció internacional presenta interrogants atès que molts infants són abandonats als orfenats i es desconeixen els seus antecedents familiars. 

El Síndic, però, recorda que és obligació de l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció (en endavant ICAA) prevenir i minimitzar riscos a fi de de garantir una resposta adequada a les necessitats que poden presentar els infants o que poden desenvolupar un cop adoptats, tot assignant-los la família adoptiva que es consideri més idònia per cobrir aquestes necessitats, la qual necessàriament ha de comptar amb la màxima formació i informació respecte de les dificultats que pot comportar el procés d'adopció i les necessitats que poden presentar o poden desenvolupar els infants.

Per tant, és especialment rellevant la informació que facilita l'ICAA amb caràcter previ a l'oferiment que fan les famílies per adoptar un infant, tant a les sessions informatives com mitjançant dossiers i la pàgina web. I en aquest sentit, pel que fa al cas concret de Rússia i la problemàtica associada al consum d'alcohol durant l'embaràs, l'informe de resposta rebut fa referència que s'ha inclòs una nota informativa a la fitxa del país. Així, entre les millores que s'han implementat aquests darrers dos anys, destaquen l'obligatorietat de l'assistència a la sessió informativa i la informació a la pàgina web sobre els possibles riscos per a l'infant associats al consum abusiu d'alcohol durant l'embaràs.

En resum, de la informació rebuda se'n desprèn que s'ha treballat amb totes les entitats col·laboradores d'adopció internacional (en endavant ECAI) acreditades a Rússia la documentació que s'ha de rebre amb caràcter previ a les assignacions, i el circuit per a la conformitat de l'ICAA prèvia a la proposta a la família, a fi d'homogeneïtzar i millorar els circuits de coordinació amb independència de la regió on l'ECAI duu a terme la seva activitat. El nou circuit millora la coordinació i reforça la funció de supervisió encomanada a l'ICAA en aquestes adopcions.

En vista d'aquesta informació, el Síndic dóna per finalitzada la seva actuació en aquesta queixa.

Tramitació

Data Administració Tràmit

22/06/2015 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Sol·licitud d'informació a l'Administració
21/07/2015 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/10/2015 Departament de Benestar Social i Família Irregularitat
20/10/2015 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Irregularitat
21/10/2015 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat