Resolució
Q-03573/2010 Manca de resposta del Departament de Salut a una reclamació per l'atenció rebuda per part d'una metgessa de capçalera.

Matèries
Polítiques socials
Salut
Disconformitat amb el tracte rebut pel pacient
Data d'inici 28/07/2010
Data de l'últim moviment 12/04/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora es queixa pel tracte que li va dispensar la seva metgessa de capçalera.

Per aquest mateix motiu, va presentar davant de l'Administració sanitària una reclamació a final de juliol, de la qual no ha obtingut cap resposta.

Contingut

El Departament de Salut comunica que l'incident es va produir quan la pacient, que tenia cita amb la infermera, va trucar a la porta de la metgessa i va entrar sense esperar resposta. La doctora li va recriminar que hagués entrat sense esperar, ja que va interrompre el funcionament normal de la consulta. 

Aquest departament també esmenta que no consta que hi hagi cap reclamació en relació amb el tracte que aquesta metgessa presta als usuaris. Tanmateix, no informa, d'una banda, sobre quin va ser el to i les formes de la recriminació que va fer aquesta professional sanitària a la persona interessada i, d'altra banda, si s'ha contestat la reclamació d'aquesta persona. Per tant, s'entén que no s'ha fet.

Davant d'això, i sense que això prejutgi una actuació incorrecta de la metgessa perquè, de la informació que el Departament facilita, no es pot deduir aquest extrem, el Síndic recorda que les persones que són ateses als centre sanitaris tenen dret que se les tracti de manera respectuosa i educada, amb independència de les seves expectatives. També recorda el deure legal de contestar de manera raonada tot donant resposta a allò que la persona interessada ha plantejat. 

A banda d'aquest reconeixement normatiu, es remet també a les bones pràctiques administratives que han de regir l'actuació de les administracions públiques i, en aquest sentit, el Síndic va aprovar el Codi de bones pràctiques administratives, el setembre de 2009.

Pel que fa al tracte, en l'apartat VI aquest codi fa referència a les bones pràctiques en el tracte a les persones que s'adrecen a l'Administració. Concretament, recull que els empleats públics han de tractar respectuosament les persones i l'Administració ha de demanar disculpes quan les tracta de manera errònia.

Pel que fa a la manca de resposta a la reclamació, l'apartat VII enuncia que l'Administració ha de donar resposta escrita a les qüestions que les persones li plantegin també per escrit, tant en el marc d'un procediment administratiu, com quan formulin suggeriments, propostes, queixes o demandes d'informació. També es recull que la manca de competència o la incoherència de les peticions formulades no exonera l'Administració del deure de resposta.

Per tant, el Síndic suggereix al Departament de Salut que doni les ordres oportunes per tal que es faci arribar un escrit a la persona interessada de resposta a la seva reclamació.

Tramitació

Data Administració Tràmit

15/09/2010 Institut Català de la Salut Sol·licitud d'informació a l'Administració
19/10/2010 Institut Català de la Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/12/2010 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
01/02/2011 Departament de Salut Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
12/04/2011 Departament de Salut Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya- BOE.172 (20/07/2006)
Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.295 (27/11/1992)