Resolució
Q-03573/2014 Queixa relativa a la presumpta actuació irregular d'un professor d'una escola de Vilassar de Mar

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Professors
Data d'inici 13/05/2014
Data de l'últim moviment 15/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Contingut

Els promotors de la queixa, pares d'alumnes d'una escola de Vilassar de Mar, denuncien que diverses alumnes s'han queixat de l'actuació del professor d'educació física de l'escola, que pateixen, segons diuen, des de fa dos anys. Exposen que s'han reunit amb la directora del centre per posar-la al corrent del cas i amb el professor implicat, però que des d'aleshores no se'ls ha informat de les actuacions que s'han dut a terme a fi de protegir als infants. Davant de la manca d'intervenció de l'escola, els pares implicats es van adreçar als Serveis Territorials d'Ensenyament al Maresme - Vallès Oriental, però que han han perdut tota la confiança en el centre educatiu, motiu pel qual s'han vist obligats  a sol·licitar un canvi d'escola per al curs 2014/2015. 

El Síndic considera que el Departament d'Ensenyament, davant la queixa de les famílies sobre l'actuació del docent, hauria d'haver aplicat el Protocol marc d'actuacions en casos d'abusos sexuals i altres maltractaments greus a menors, i hauria d'haver traslladat els fets a la fiscalia, perquè valorés si podien constituir un il·lícit penal. El Departament també hauria d'haver escoltat les alumnes afectades i hauria d'haver adoptat mesures específiques de seguiment per assegurar que les actuacions del docent no es tornaven a repetir.

D'altra banda, el centre hauria d'haver prioritzat l'interès de les alumnes i s'hauria d'haver abstingut de dur a terme o de permetre cap acte de manifestació de suport públic al docent responsable.

El marc normatiu vigent estableix que en totes les accions que concerneixin infants i adolescents ha de prevaldre l'interès superior de l'infant, tant si aquestes accions provenen de l'administració pública com d'institucions privades. Aquest principi ve establert per la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant i per la Llei 14/2010, sobre els drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, i ha de ser conegut i aplicat per tots els professionals que treballen amb infants, inclosos els mestres i la direcció dels centres. En aquest sentit, la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, estableix que el director o directora del centre, en exercici de les seves funcions, és autoritat competent per defensar l'interès superior de l'infant (art. 142.9).

En aquest cas, la direcció del centre, de forma activa, va prioritzar la manifestació pública de suport a l'adult l'actuació del qual s'havia posat en qüestió, davant l'interès de les alumnes menors d'edat afectades. 

Per tot això, el Síndic suggereix al Departament que:

1. Doni instruccions a la Inspecció educativa per tal que en futures situacions en què hi hagi una sospita o comunicació d'abús produït en l'àmbit de l'escola s'activi el Protocol marc d'actuacions en casos d'abusos sexuals i altres maltractaments a menors. 

2. S'informi el centre que l'interès dels alumnes ha de ser el criteri primordial en totes les actuacions que els afectin i que té l'obligació de respectar aquest principi en la seva actuació, i d'evitar i impedir qualsevol acció o omissió que vulneri els drets dels alumnes.

3. Que atès que l'actuació de l'escola no es va ajustar a aquest principi, doni instruccions al centre perquè demani formalment excuses a les alumnes afectades i les seves famílies.

4. Faci un seguiment proper del centre i, en concret, de l'actuació del docent esmentat envers les alumnes, i valori la possibilitat d'oferir al centre formació en matèria de prevenció i detecció de situacions d'abús sexual infantil.

Tramitació

Data Administració Tràmit

06/06/2014 Serveis Territorials d'Ensenyament al Maresme-Vallès Oriental Sol·licitud d'informació a l'Administració
22/07/2014 Serveis Territorials d'Ensenyament al Maresme-Vallès Oriental Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/09/2014 Serveis Territorials d'Ensenyament al Maresme-Vallès Oriental Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/04/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/06/2015 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
27/07/2015 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
11/11/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
11/12/2015 Departament d'Ensenyament Irregularitat
11/12/2015 Serveis Territorials d'Ensenyament al Maresme-Vallès Oriental Irregularitat
15/12/2015 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat