Resolució
AO-03598/2014 Actuació d'ofici iniciada arran de la visita a la comissaria de la Policia Local de Parets del Vallès

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Administració de justícia
Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura
Data d'inici 14/05/2014
Data de l'últim moviment 22/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Parets del Vallès Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

De conformitat amb l'article 17 del Protocol facultatiu de la Convenció contra la tortura i altres tractes o penes cruels, inhumans o degradants i amb les competències de Catalunya en la prevenció de la tortura, i tenint en compte les competències i les funcions que l'Estatut d'autonomia encomana al Síndic de Greuges en l'exercici de la protecció i de defensa dels drets de les persones, la Llei 24/2009, de 23 de desembre, del Síndic de Greuges, en l'article primer, atribueix a aquesta institució la condició d'Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura i d'altres Tractes o Penes Cruels, Inhumans o Degradants (en endavant ACPT).

Un cop va entrar en vigor la Llei, a principis de 2011, l'ACPT va començar a fer visites a llocs on es troben persones privades de llibertat. Les visites les duu a terme l'Equip de Treball de l'ACPT, sense avís previ als responsables del centres, tal com estableix la pràctica internacional en aquest tipus d'inspeccions. Un cop acabada la visita, d'una banda es redacta un informe en què es recullen els resultats de les inspeccions i, d'una altra, s'envien a les autoritats competents les recomanacions oportunes a fi de millorar el tractament i les condicions de detenció de les persones privades de llibertat. 

Pel que fa les comissaries de les policies locals, el 3 d'abril de 2014 l'Equip de Treball de l'ACPT es va desplaçar a Parets del Vallès amb la finalitat de visitar l'Àrea de Custòdia de Detinguts de la Policia Local del municipi.

Contingut

Un cop finalitzada la visita a la comissaria de la Policia Local de Parets del Vallès, el Síndic ha fet la recomanació següent: 

Atès que la Policia Local no té àrea de custòdia i està protocolitzat traslladar els detinguts directament a la comissaria dels Mossos d'Esquadra en alguns casos, el més recomanable seria revisar el protocol d'actuació i coordinació existent actualment entre ambdós cossos policials per traslladar els detinguts directament als Mossos d'Esquadra en tots els supòsits.

Tramitació

Data Administració Tràmit

23/05/2014 Ajuntament de Parets del Vallès Resolució pendent d'acceptació
22/12/2015 Ajuntament de Parets del Vallès Resposta a la resolució pendent d'acceptació