Resolució
Q-03601/2012 Disconformitat amb la suspensió d'una prestació de renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 15/05/2012
Data de l'últim moviment 04/07/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació no irregular de l'administració

Plantejament

La persona interessada manifesta la seva disconformitat amb la manca de resolució de la sol·licitud de reactivació de la seva prestació de renda mínima d'inserció, suspesa perquè havia iniciat una activitat laboral.

Contingut

La Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom ha informat que s'ha valorat favorablement la represa de la prestació de la persona interessada, però que està pendent que la Comissió Interdepartamental de la Renda Mínima d'Inserció adopti la resolució corresponent i es pugui fer de nou el pagament de la prestació. No es concreten els motius pels quals no s'ha emès encara la resolució, i no consta tampoc que a hores d'ara s'hagi resolt aquest cas. 

Per la seva banda, el Síndic recorda que les persones beneficiàries d'aquesta prestació es troben, amb caràcter general, en una situació de vulnerabilitat important, i que aquesta situació es veu agreujada quan, per la raó que sigui, deixen de rebre la prestació i no disposen d'altres recursos econòmics.

En el cas de persones que han desenvolupat una activitat laboral durant un període més o menys llarg, aquest fet suposa un element molt positiu que contribueix a avançar en el procés d'inclusió social. És important, però, que en finalitzar el contracte laboral aquestes persones puguin tornar a rebre de manera ràpida la prestació que els permeti disposar d'uns ingressos mínims per satisfer les seves necessitats bàsiques. 

La normativa reguladora estableix que l'abonament de la prestació s'ha de reprendre si desapareixen les circumstàncies que n'han motivat la suspensió i, per tant, ja que en aquest cas s'ha valorat que es donen les circumstàncies que justifiquen la represa, s'hauria d'haver fet ja efectiva. En canvi, han transcorregut molts mesos i aquesta persona continua sense rebre la prestació.

Per això, sense desconèixer les dificultats en què es troba l'Administració en el context econòmic actual, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que adopti les mesures necessàries, d'una banda, per fer més àgil la represa de la prestació econòmica, de manera que, un cop ha finalitzat la causa de la suspensió, la reactivació sigui ràpida; i de l'altra, per resoldre efectivament i reprendre el pagament en aquells casos que, com els que motiven aquesta queixa, ja han estat valorats favorablement.

Tramitació

Data Administració Tràmit

01/06/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
12/09/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/09/2012 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
16/01/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
14/05/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
04/07/2013 Departament d'Empresa i Ocupació No vulneració