Resolució
Q-03605/2011 Disconformitat amb els imports de les quotes tributàries de l'impost sobre béns immobles i sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana per raó de classificació urbanística del sòl.

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Planejament i execució urbanística
Data d'inici 02/06/2011
Data de l'últim moviment 24/08/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament d'Ullastrell Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Ajuntament d'Ullastret Actuació no irregular de l'administració

Plantejament

La persona interessada està en desacord amb l'aplicació de l'impost sobre béns immobles (en endavant IBI) de zona industrial al seu terreny quan encara no s'ha desenvolupat el pla parcial d'ordenació.

Contingut

L'Ajuntament d'Ullastrell reconeix que és cert que des de l'any 1995 els terrenys en qüestió estan qualificats de sòl industrial per fer-hi un industrial i que des d'aleshores el consistori ingressa l'IBI corresponent. Tot i així, indica que el polígon té una gestió privada i al propietari majoritari no li ha interessat promoure el sector. Reconeix que aquest fet és un greuge per als propietaris minoritaris del polígon, i també del consistori, que no pot veure desenvolupat un sector que milloraria les oportunitats laborals del poble i reduiria la mobilitat. 

El Síndic fa les consideracions següents a l'Ajuntament d'Ullastrell: 
Les determinacions establertes en les figures de planejament municipal neixen per ser observades de manera obligatòria, traspassar el paper i convertir-se en la realitat de l'ordenació territorial del municipi per mitjà de l'execució del planejament.

L'urbanisme no s'esgota amb la redacció del planejament, en les seves diverses classes, sinó que en comporta l'execució efectiva, mitjançant els instruments de gestió urbanística establerts per la normativa aplicable que garanteixi la transformació urbanística del sòl prevista i culmini el procés amb els actes d'edificació de conformitat amb els paràmetres establerts en el planejament que el dota de legitimitat. Així doncs, l'urbanisme és una funció pública i correspon a l'Administració, per si mateixa o per mitjà de la funció de tutela, garantir l'efectivitat de l'execució urbanística.

A aquest efecte, l'article 129.2 del Decret 305/2006, de 18 de juliol, que aprova el Reglament de la Llei d'urbanisme de Catalunya, estableix que en el cas que les persones propietàries incompleixin les seves obligacions, l'Administració actuant pot acordar la substitució de la modalitat de compensació bàsica o concertada per la de cooperació, i també la substitució del sistema de reparcel·lació pel d'expropiació. S'entén per incompliment d'obligacions la inactivitat de les persones interessades en qualsevol de les fases de l'execució del planejament dins els terminis previstos per aquest.

Tramitació

Data Administració Tràmit

17/06/2011 Ajuntament d'Ullastret Resposta a la comunicació a l'Administració de la queixa
23/06/2011 Ajuntament d'Ullastret Resolució
11/07/2011 Ajuntament d'Ullastrell Resposta a la comunicació a l'Administració de la queixa
24/08/2011 Ajuntament d'Ullastrell Resolució