Resolució
Q-03608/2012 Manca de pagament d'una prestació de la renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 16/05/2012
Data de l'últim moviment 30/06/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada es queixa de la manca de pagament de la prestació econòmica de la renda mínima d'inserció dels mesos de juliol i agost de 2011.

Contingut

El Síndic ja ha estudiat aquesta qüestió en motiu de les nombroses queixes formulades a partir del moment que l'Administració va decidir abonar aquesta prestació per xec i després bloquejar el pagament a aquelles persones que no haguessin cobrat/ingressat el taló del mes de juliol.

Per tant, el Síndic s'ha adreçat al Departament d'Empresa i Ocupació i li ha traslladat les consideracions següents:

En primer lloc, la decisió de ?bloquejar? el pagament de la prestació a les persones que tenen reconegut el dret a percebre la prestació de la renda mínima d'inserció (en endavant, RMI) no està emparada legalment. El Síndic considera que aquesta decisió s'ha d'adoptar amb subjecció al procediment administratiu general, segons el qual cal incloure, com a tràmits més rellevants, l'audiència de la persona interessada i la resolució expressa, motivada i notificada formalment.

El Síndic també considera que fins que no s'hagin comprovat les incidències ocorregudes en cada cas, no es pot privar el benefici d'un dret que les persones tinguin reconegut. Així mateix, entén que l'actuació de l'Administració s'ha de regir pels principis d'eficàcia i celeritat per aclarir totes les situacions. I, en cas que s'hagin deixat de pagar prestacions reconegudes quan no hi ha cap resolució que n'acordi la suspensió o l'extinció, cal que l'Administració actuï amb celeritat per abonar les mensualitats impagades.

En segon lloc, de les queixes rebudes es desprèn una situació de desinformació generalitzada i això ha ocasionat que els destinataris de l'RMI s'hagin vist abocats a una situació de pelegrinatge administratiu en recerca de la informació, i que presentin reclamacions a les diverses administracions que participen en la tramitació de l'RMI. 

D'acord amb l'article 28 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, el Síndic ha recordat a l'Administració que els ciutadans tenen dret a obtenir informació veraç i de qualitat. En aquest sentit, si la informació difosa per l'Administració hagués estat més clara, s'hauria disminuït la situació de confusió generada i evitat l'acumulació de treball que ara pateixen les diverses administracions competents.

Així mateix, l'Administració té el deure de resoldre les sol·licituds que s'hi presentin i, per això, el Síndic recorda al Departament que ha de donar resposta expressa a les reclamacions que s'hagin presentat sobre l'impagament de l'RMI, en cas que no s'hagi fet.

D'acord amb les consideracions anteriors, el Síndic, d'una banda, insta el Departament d'Empresa i Ocupació a informar la persona interessada, en cas que no s'hagi fet, sobre els problemes en l'efectivitat de la seva prestació; i de l'altra, li suggereix que actuï amb celeritat per adoptar les mesures que siguin necessàries per fer efectius els abonaments dels mesos pendents a la persona interessada, sense més demora, en cas que a hores d'ara encara no s'hagi abonat, i sempre que no s'hagi emès cap resolució per la qual es determini la suspensió o l'extinció d'aquest dret.

Tramitació

Data Administració Tràmit

19/07/2012 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució
31/07/2012 Departament d'Empresa i Ocupació Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
03/09/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
03/10/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
15/12/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
26/01/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
09/03/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat
24/04/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
30/06/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat

Expedients Relacionats

Q-01067/2012
Q-02135/2012