Resolució
Q-03622/2012 Disconformitat amb la manca d'increment de la quantia de la prestació econòmica de la renda mínima d'inserció per canvis en la situació personal o econòmica de la unitat familiar

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 16/05/2012
Data de l'últim moviment 21/11/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca d'increment de la quantia de la prestació econòmica de la renda mínima d'inserció per canvis en la situació personal o econòmica de la unitat familiar que donaven lloc a una modificació de la prestació.

Informa que el mes d'abril de 2012 el seu cònjuge va deixar de cobrar un subsidi, de manera que hi va haver un canvi en les circumstàncies econòmiques d'un dels membres de la seva unitat familiar. Assenyala que va informar d'aquest canvi els serveis socials de l'Ajuntament de Lloret de Mar el mes de febrer de 2012 però, tot i que ha presentat dues reclamacions als serveis territorials de Girona sobre aquesta qüestió, encara no li ha estat modificat l'import que percep ni ha rebut cap resolució de l'Administració en relació amb aquesta qüestió.

Contingut

L'informe de la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom indica que en aquest cas s'ha valorat favorablement la modificació de l'import de la prestació, però que està pendent que la Comissió Interdepartamental de la Renda Mínima d'Inserció adopti la resolució corresponent i es pugui fer l'abonament de l'import actualitzat.

Cal dir que no es concreten els motius pels quals no s'ha emès encara la resolució ni les dades tingudes en compte per determinar la modificació de l'import. Tot i això, el Síndic indica al Departament d'Empresa i Ocupació que s'ha de valorar molt especialment la naturalesa d'aquesta prestació. Si es té en compte que està destinada a atendre les necessitats bàsiques de persones i famílies que no tenen altres recursos, és evident la situació de gran vulnerabilitat en què es troben aquestes famílies quan no la perceben o bé la reben en una quantia insuficient i inadequada a les seves circumstàncies.

Per tant, el Síndic insisteix en la necessitat d'esmerçar esforços per resoldre aquestes situacions, a fi d'assegurar que les persones interessades vegin satisfets els seus drets, i evitar situacions que comporten un risc d'exclusió social elevat. 

De conformitat amb això, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que prengui totes les mesures que siguin necessàries per resoldre de forma motivada i al més aviat possible la sol·licitud de modificació de la prestació de la persona interessada, a fi d'actualitzar-ne la quantia i fer l'abonament dels endarreriments corresponents.

Tramitació

Data Administració Tràmit

19/07/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
01/10/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/11/2012 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
16/01/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/06/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
18/09/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Vulneració
20/09/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
03/02/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
21/11/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat