Resolució
Q-03647/2013 Disconformitat amb la denegació d'un permís per a formació continuada

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 15/05/2013
Data de l'últim moviment 27/10/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

La promotora de la queixa, infermera del servei d'urgències de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida en torn de matí, manifesta la seva disconformitat amb la denegació d'un permís per a formació continuada per fer un curs que s'impartia els dies 22 i 23 d'abril a l'hospital, en horari de matí.

Tot i això, la seva sol·licitud va ser denegada per la supervisora d'urgències perquè s'oferia el mateix curs en horari de tarda, i pel director de personal. La promotora considera que hauria de poder assistir als cursos en horari laboral. 

Considera, doncs, que s'està vulnerant el seu dret a formar-se i a fer-ho dins de l'horari laboral, tal com està regulat a la Llei 7/2007, de 12 d'abril, de l'estatut bàsic de l'empleat públic (en endavant EBEP) i al III Acord general sobre condicions de treball del personal de l'àmbit d'aplicació de la Mesa General de Negociació de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

Contingut

L'informe de l'Institut Català de la Salut assenyala que es va denegar el permís per fer el curs a la persona interessada perquè li coincidia amb l'horari de treball, i se cita una llista dels criteris objectius de selecció fixats pel Comitè de Direcció. Tot i això, l'informe de la cap de la persona interessada no conté cap dels criteris esmentats; només es va fer constar que el curs demanat s'oferia també en horari de tarda.

En vista d'aquesta informació, el Síndic fa les consideracions següents:

En primer lloc, l'apartat 10.4. del III Acord, amb relació als criteris de selecció, estableix que, com a criteri general, la formació orientada al desenvolupament del lloc de treball, sempre que no perjudiqui el servei, s'ha de desenvolupar dins de l'horari laboral. En cas que es produeixi una incompatibilitat manifesta per dur a terme aquesta formació durant l'horari laboral, s'han d'arbitrar específicament les mesures adients per compensar el temps emprat pels empleats i per les empleades públics per formar-se. 

Aquest mateix apartat disposa que tots els col·lectius han de tenir possibilitats d'accedir a la formació i, per tant, s'han d'aplicar mecanismes àgils per garantir-ho, i si escau facilitar substitucions quan aquestes siguin necessàries i estiguin justificades, tenint en compte els diferents horaris i la descentralització territorial, i posant en marxa solucions organitzatives, metodològiques i de recursos que ho permetin. En les mateixes condicions cal garantir la preferència del personal que no hagi pogut fer formació l'any anterior.

En segon lloc, la causa al·legada per fonamentar la denegació va ser que el curs s'oferia en horari de tarda. Si el que es volia era posar de manifest la incompatibilitat de fer la formació en horari laboral, hagués calgut comunicar a la persona interessada les mesures arbitrades per compensar el temps emprat a formar-se en un horari diferent al de la seva jornada laboral.

Per tot això, el Síndic entén que la raó adduïda per denegar l'assistència al curs no es va ajustar ni a l'article 14 g) de l'EBEP (dret a la formació contínua i actualització dels coneixements i capacitats professionals preferentment en horari laboral) ni a l'apartat 10.4 del III Acord general sobre condicions de treball del personal.

El Síndic, doncs, suggereix al Departament de Salut que doni les instruccions oportunes perquè els fets que exposa la promotora no es tornin a reproduir en el futur.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/06/2013 Institut Català de la Salut Sol·licitud d'informació a l'Administració
13/08/2013 Institut Català de la Salut Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/10/2013 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/12/2013 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació
14/02/2014 Departament de Salut Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
05/05/2014 Departament de Salut Resposta a la resolució pendent d'acceptació
20/11/2014 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació
05/01/2015 Departament de Salut Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
27/10/2015 Departament de Salut Resposta a la resolució pendent d'acceptació