Resolució
Q-03662/2011 Manca de resposta de l'Ajuntament de Lleida a un escrit de denúncia contra un establiment de restauració que no respecta les condicions d'ubicació dels vetlladors, regulades a l'Ordenança municipal de l'ús de la via i dels espais públics

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Autoritzacions i concessions
Data d'inici 03/06/2011
Data de l'últim moviment 04/10/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Lleida Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa, titular d'un establiment de restauració de Lleida, manifesta la seva disconformitat amb la manca de resposta a l'escrit que va registrar a l'Ajuntament el 28 d'abril de 2011, en què denunciava que un altre establiment que confronta amb el seu no respectava les condicions d'ubicació dels vetlladors, regulades a l'Ordenança municipal de l'ús de la via i dels espais públics, amb la qual cosa li generava una competència deslleial.

Contingut

Segons es desprèn de l'informe tramès per l'Ajuntament de Lleida, els serveis tècnics han detectat l'incompliment de les condicions d'ocupació de la via pública de l'establiment denunciat en més d'una ocasió. El fet que l'article 14 de l'Ordenança atorgui un termini de 5 dies hàbils per regularitzar les anomalies detectades comporta que, si la correcció es duu a terme, l'Ajuntament no retirarà els vetlladors. Ara bé, com diu l'apartat 3 del mateix article, l'adopció d'aquestes mesures és autònoma i independent de la imposició de sancions en exercici de la potestat sancionadora de l'Ajuntament.

L'article 37.3 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, estableix que l'accés els documents de caràcter nominatiu que, sense incloure dades pertanyents a la intimitat de les persones, es puguin fer valdre per a l'exercici dels drets dels ciutadans, pot ser exercit, a més a més dels seus titulars, per tercers que acreditin un interès legítim i directe.

Per tant, el denunciant, quan argumenta la seva petició d'accés al croquis per conèixer la ubicació dels vetlladors, acredita la condició de persona amb interès legítim i directe que tendeix a evitar una competència deslleial del seu negoci, sense que en cap cas pugui acceptar-se com a motiu de la denegació que es tracta d'una informació de caràcter particular.

Per aquest motiu, el Síndic recorda a l'Ajuntament de Lleida que, en el cas que l'establiment de restauració persisteixi en l'incompliment de les condicions fixades a la llicència per a l'ocupació de la via pública, incoï un procediment sancionador, sens perjudici d'analitzar la possibilitat de revocar la llicència.

A més, li suggereix, d'una banda, que en el cas que l'establiment de restauració denunciat mantingui la llicència municipal per a l'ocupació de la via pública amb vetlladors informi la persona denunciant de les condicions; i de l'altra, que, al marge d'avançar telefònicament a la promotora de la queixa el contingut de les actuacions municipals que s'han dut a terme, també les hi confirmi per escrit.

Un cop fets aquests suggeriments, el Síndic tanca l'expedient de referència.

Tramitació

Data Administració Tràmit

09/09/2011 Ajuntament de Lleida Sol·licitud d'informació a l'Administració
17/10/2011 Ajuntament de Lleida Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/04/2012 Ajuntament de Lleida Resolució
04/10/2013 Ajuntament de Lleida Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.295 (27/11/1992)