Resolució
Q-03675/2012 Disconformitat amb la denegació d'una prestació de renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 17/05/2012
Data de l'últim moviment 21/11/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la denegació de la prestació de renda mínima d'inserció.

Exposa que en data 19 d'abril de 2012 es va emetre una resolució per la qual es denegava la prestació que havia demanat, per raó dels ingressos de la unitat familiar. Considera que aquesta resolució és errònia, ja que no disposa d'ingressos econòmics, i indica que els urgeix rebre la prestació per atendre les necessitats bàsiques de la família.

Contingut

La Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom informa que no hi ha constància que la persona interessada hagués presentat recurs d'alçada contra la resolució de denegació de la prestació. Informa també que, després de revisar la documentació aportada posteriorment, s'ha valorat favorablement l'anul·lació de la denegació, i que està pendent l'adopció de la resolució corresponent. 

En vista de la informació de què es disposa, el Síndic fa les consideracions següents:

En primer lloc, pel que fa a la denegació inicial de la prestació, el Síndic considera que en aquests supòsits seria convenient explicitar en el text de la resolució les dades determinants de la decisió, com ara els ingressos que s'han tingut en compte, el període al qual corresponen i el límit d'ingressos que és aplicable al cas, entre d'altres.

En segon lloc, en l'informe tramès s'indica que no hi ha constància que la persona interessada hagi interposat recurs d'alçada contra la resolució de 19 d'abril de 2012, però segons la documentació de què es disposa la persona interessada va presentar un recurs d'alçada en data 24 de maig de 2012.

En aquest sentit, el Síndic recorda al Departament el deure de les administracions públiques de resoldre expressament tots els procediments administratius i els recursos que les persones interessades interposin contra les resolucions que els afecten.

Finalment, pel que fa a la proposta de concessió i a la data d'efectes, malgrat que s'hagi valorat favorablement l'anul·lació de la prestació, no consta que a hores d'ara sigui efectiva. Cal tenir en compte que la situació de la família és de manca total de recursos, i per tant caldria accelerar la concessió efectiva i el pagament de la prestació, a fi que puguin atendre les necessitats bàsiques.

Així mateix, s'assenyala que s'ha proposat com a data d'efectes de la prestació el juny de 2012. Tot i això, consta que va ser el mes d'abril quan l'assistent social va trametre documentació que indicava la manca d'ingressos. Per tant, un cop verificada aquesta circumstància, caldria concedir la prestació en aquesta data o bé retrotreure-la al moment de la sol·licitud inicial, si es comprova que en aquell moment ja es donava aquesta situació de manca d'ingressos. En qualsevol cas, caldria que es justifiqués convenientment la data d'efectes assignada.

De conformitat amb tot el que s'ha exposat, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que faci efectiva de manera immediata l'anul·lació de la denegació i, per tant, la concessió i el pagament de la prestació a la persona interessada; que retrotregui els efectes econòmics a la data de sol·licitud o, altrament, que justifiqui convenientment els motius i les circumstàncies sobre la base dels quals es fixa una altra data, i que resolgui el recurs d'alçada interposat per la persona interessada contra la resolució de 19 d'abril de 2012.

Tramitació

Data Administració Tràmit

28/06/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
12/09/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
22/11/2012 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
15/01/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
03/10/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
06/11/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Irregularitat
06/11/2013 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Irregularitat
07/11/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
06/02/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
20/11/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat
21/11/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat