Resolució
Q-03676/2011 Queixa per les escasses oportunitats formatives de l'alumnat amb necessitats educatives especials resident a Lleida

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Altres
Data d'inici 06/06/2011
Data de l'últim moviment 23/09/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora es queixa de les presumptament escasses oportunitats formatives de l'alumnat amb necessitats educatives especials resident a Lleida.

Exposa que el seu fill, escolaritzat en un institut de Lleida, només pot accedir a un programa de qualificació professional inicial (en endavant PQPI) de jardineria, que no respon als seus interessos.

Contingut

A partir de l'informe tramès pel Departament d'Ensenyament, el Síndic constata que, de cara al curs 2011/2012, l'oferta de PQPI específics per a persones amb necessitats educatives especials està conformada per dos programes d'auxiliars en vivers i jardins, un programa d'auxiliar d'hoteleria (cuina i serveis de restauració), i un programa d'auxiliar d'imatge personal (perruqueria i estètica).

A més, cal ampliar aquesta oferta amb la resta de PQPI, que tenen el deure legal de reservar places per a alumnat amb necessitats educatives especials.

En aquest sentit, el Síndic desconeix si l'oferta existent és suficient, i si hi ha hagut alumnes que s'han quedat sense poder accedir a aquests programes per inexistència de places vacants. Si aquest és el cas, demana al Departament que li ho faci saber.

D'altra banda, la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació, recull en l'article 60.5 que ?s'han d'organitzar programes específics de qualificació professional inicial orientats a resoldre les necessitats de qualificació i d'inserció laboral dels alumnes nouvinguts i dels alumnes amb discapacitats que ho requereixin?. Per tant, el Síndic demana que el Departament d'Ensenyament garanteixi el desplegament d'aquesta oferta, com ja està fent, i la seva diversificació, per donar resposta a les necessitats de formació de l'alumnat amb necessitats educatives especials. 

Fet aquest suggeriment amb caràcter general, i atès que el fill de la promotora ha estat escolaritzat al PQPI d'auxiliar en vivers i jardins, el Síndic dóna per finalitzades les seves actuacions en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

16/06/2011 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
02/08/2011 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
13/09/2011 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/09/2011 Departament d'Ensenyament Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació - DOGC.5422 (16/07/2009)
Ley 2/2011, de 4 de marzo, de Economía Sostenible- BOE.55 (05/03/2011)