Resolució
Q-03687/2015 Disconformitat amb l'establiment d'un requisit d'anys de residència a Catalunya en la concessió dels ajuts econòmics sotmesos al nivell d'ingressos de la unitat familiar per a famílies en què hagi tingut lloc un naixement, adopció, tutela o acolliment

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Drets de les famílies. Subvencions i ajuts
Data d'inici 27/05/2015
Data de l'últim moviment 09/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

La persona interessada es queixa de l'establiment d'un requisit d'anys de residència a Catalunya en la concessió de l'ajut econòmic sotmès al nivell d'ingressos per a famílies en què hagi tingut lloc un naixement, adopció, tutela o acolliment. 

En relació amb l'establiment de requisits d'accés als ajuts econòmics, l'ordenament jurídic no impedeix a les administracions establir condicions a partir de les quals es determina l'elegibilitat o l'exclusió de part de la població en l'accés als ajuts públics. Dit això, l'ordenament jurídic també estableix que l'establiment de criteris ha de complir determinades condicions i, especialment, ha de respectar el principi d'igualtat i de no-discriminació. 

La incorporació d'un requisit que generi un tracte desigual o excloent no pot ser considerat contrari a norma, sempre que aquesta discriminació sigui positiva, és a dir, que tingui per objectiu compensar determinades desigualtats reals o de fet i afavorir les persones i els grups sotmesos a desavantatges socials. Contràriament, la incorporació del requisit d'anys de residència suposa que una part de la població socialment menys afavorida queda exclosa d'aquests ajuts. La mobilitat territorial sovint està relacionada amb processos migratoris per raons econòmiques. Pot passar, doncs, que els grups socialment menys afavorits es vegin impedits en l'accés a aquests ajuts.

Cal recordar que l'objectiu dels ajuts és protegir i compensar desigualtats econòmiques de les famílies amb més dificultats econòmiques, i que l'antiguitat de residència a Catalunya no suposa cap situació de desavantatge social que hagi de ser compensada, ni manté cap relació directa amb l'objecte de subvenció. La incorporació d'aquest requisit, especialment amb aquesta intensitat (cinc anys de residència), situa en una posició de desavantatge social, d'exclusió real en l'accés als ajuts, persones que han modificat recentment la seva residència i han vingut a viure a Catalunya, i que, indirectament, en bona part integren grups socialment desafavorits. 

Des d'aquesta perspectiva, doncs, a criteri d'aquesta institució, l'establiment d'un requisit de cinc anys de residència és discriminatori perquè exclou de l'accés la població nouvinguda a Catalunya, alhora que no s'adequa a la finalitat de la subvenció, la compensació de desigualtats econòmiques en l'accés al servei de menjador escolar. 

Fetes aquestes consideracions, el Síndic de Greuges demana al Departament de Benestar Social i Família, d'una banda, que modifiqui el requisit de cinc anys de residència a Catalunya de l'Ordre SF/382/2014, de 15 de desembre, per la qual s'aproven les bases per a la concessió de l'ajut econòmic sotmès al nivell d'ingressos de la unitat familiar, per a famílies en què hagi tingut lloc un naixement, adopció, tutela o acolliment, i s'obre la convocatòria per als períodes compresos entre l'1 de setembre i el 31 de desembre de 2014 i l'1 de gener i el 30 de juny de 2015; i, de l'altra, que motivi la incorporació de cinc anys de residència i no menys.

Tramitació

Data Administració Tràmit

25/06/2015 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
12/08/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
17/09/2015 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
23/09/2015 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
09/11/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació