Resolució
Q-03712/2007 Manca de resposta i d'actuació de l'Ajuntament de Barcelona davant les reclamacions per molèsties de sorolls d'un supermercat de venda de begudes alcohòliques

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Contaminació
Data d'inici 08/08/2007
Data de l'últim moviment 03/02/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora es queixa de les molèsties que ocasiona l'obertura en horari nocturn, fins a les 3 del matí, d’un supermercat que es dedica a la venda de begudes alcohòliques. Ja denunciat aquests fets a l'Ajuntament, però no n’ha rebut cap resposta.

Contingut

El Síndic demanava que s’indiqués si l'establiment objecte de la queixa estava exclòs de l'horari general fixat a la Llei 8/2004, de 23 de desembre, en matèria d'horaris comercials, i l'informe n'omet la resposta. L'interès rau en el fet que els ajuntaments poden acordar l'obligatorietat de tancament d’aquests locals en horari nocturn per raons d'ordre públic. També demanava informació sobre si, en el cas que el supermercat romangués obert durant la nit, s'havien fet actuacions per comprovar si venia, distribuïa o subministrava begudes alcohòliques entre les 23 hores i les 3 del matí, contràriament a la prohibició continguda a la disposició addicional tercera 1 a) de l'Ordenança municipal de les activitats i dels establiments de concurrència pública. Aquesta disposició diu que “queda prohibida: a) La venda, distribució o subministrament de begudes alcohòliques entre les 23 hores i les 8 hores de l'endemà que es realitzin: i. En establiments comercials ii. En establiments de concurrència pública que tinguin autoritzat el seu consum, quan la venda o el subministrament no s'efectuï per al consum a l'interior de l'establiment o en terrasses o vetlladors degudament autoritzats.”

L'informe municipal remet a un altre informe en què es fa constar que l'activitat ha estat legalitzada. L'informe indica que es va incoar un expedient sancionador per la venda de begudes alcohòliques sense permís, que el supermercat va legalitzar la situació i que el Departament de Llicències i Inspecció va arxivar l'expedient. En aquest punt, el Síndic es pregunta com es pot legalitzar la situació de venda de begudes alcohòliques en horari nocturn, quan la normativa municipal ho prohibeix expressament. 

L'informe municipal comunica que hi ha hagut nombroses actuacions de la Guàrdia Urbana al llarg dels anys 2007 i 2008. Identifica alguns expedients incoats per la venda de productes no autoritzats, que han generat propostes d'ordre de precinte i cessament, sense que hi hagi constància de llur execució. No es fa referència a l'adopció de cap mesura concreta en aplicació de l'Ordenança per fomentar i garantir la convivència ciutadana, que també era una altra de les qüestions que el Síndic havia formulat, atès que recull la prohibició de consumir begudes alcohòliques en espais públics.  

L'informe també assenyala que darrerament no hi ha hagut constància de queixes amb relació a l'activitat de l'establiment, llevat d'una darrera de 14 de gener de 2009, per la venda de begudes alcohòliques fora d'horari, la qual cosa ha donat lloc a l'obertura d'un procediment sancionador. Tanmateix, la  promotora de la queixa manifesta que les molèsties en horari nocturn són gairebé diàries, bàsicament produïdes per la venda de begudes alcohòliques, fins i tot a menors d'edat. Per aquest motiu, el Síndic li ha suggerit que trameti les denúncies dels fets a l’Ajuntament del districte perquè aquest en tingui constància. 

Atesa la informació tan succinta facilitada després d'haver transcorregut disset mesos des de la petició, que no atén cap de les qüestions sobre les quals es demanava informació, el Síndic suggereix que s’examinin els elements que han causat aquesta distorsió per tal de posar-hi remei i aplicar-hi, si calgués, més esforços i més mitjans materials i humans. Alhora, reitera la petició de resposta concreta a cadascuna de les qüestions adreçades i demana que se’l tingui al corrent del darrer procediment sancionador incoat, i també de si les propostes d'ordres de cessament/precinte que es fan constar a l'informe municipal es van arribar a dictar o si només van quedar en proposta i, de ser el cas, quins són els motius pels quals no van prosperar. A més a més, el Síndic també suggereix que es verifiqui, si fes falta, amb un dispositiu de seguiment periòdic vestit de paisà, si se subministren begudes alcohòliques en horari no permès i a menors d'edat. En el cas que això es confirmés, el Síndic recorda que la Llei 20/1985 prohibeix també la venda i el consum de begudes alcohòliques en horari nocturn, i encara més si els adquirents són menors d'edat, la qual cosa pot donar lloc al tancament de l'establiment, si escau.

Tramitació

Data Administració Tràmit

18/10/2007 Ajuntament de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
26/02/2008 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
13/02/2009 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/03/2009 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/04/2009 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
16/07/2009 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
30/10/2009 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
14/12/2009 Ajuntament de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
15/04/2010 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/06/2010 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
14/12/2010 Ajuntament de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
03/02/2011 Ajuntament de Barcelona Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 20/1985, de 25 de juliol, de prevenció i assistència en matèria de substàncies que poden generar dependència- DOGC.572 (07/08/1985)
Llei 24/2009, del 23 de desembre, del Síndic de Greuges- DOGC.5536 (30/12/2009)
Llei 8/2004, de 23 de desembre, d'horaris comercials- DOGC.4289 (28/12/2004)