Resolució
Q-03732/2011 Disconformitat amb la negativa d'un centre escolar d'Amposta de donar informació escrita a un pare relativa a les seves dues filles.

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Altres
Data d'inici 07/06/2011
Data de l'últim moviment 27/09/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la negativa d'un centre escolar d'Amposta de donar-li informació escrita relativa a les seves dues filles.

Exposa que les seves dues filles van ser canviades de domicili i escola de manera unilateral per la seva exparella i mare de les nenes, sobre la qual va caure sentència condemnatòria per haver fet aquest canvi sense coneixement ni consentiment del pare.

Així, atesa la distància geogràfica que ha comportat el trasllat efectiu de domicili de les nenes a Amposta, s'ha vist dificultada la capacitat del promotor de poder fer un seguiment presencial de l'escolarització de les seves dues filles.

Contingut

El Síndic va demanar al Departament d'Ensenyament que valorés la situació exposada pel promotor, tenint en compte que la pàtria potestat era compartida per ambdós progenitors, per la qual cosa la persona interessada té el dret de rebre tota la informació concernent a l'escolarització de les seves filles.

La resposta deixa constància que el Departament ha fet una sèrie d'actuacions davant de la direcció del centre en qüestió, consistents a transmetre-li l'obligatorietat de facilitar tota la informació oficial a ambdós progenitors, i facilitar l'hora de tutoria a la persona interessada atesa la distància entre el seu domicili de residència i el centre.

El Síndic recorda que la normativa actualment en vigor en relació amb la potestat parental dels progenitors es concreta en la Llei 25/2010, de 29 de juliol, del llibre segon del Codi civil de Catalunya, segons la qual les decisions que afecten llurs filles les haurien de prendre els dos progenitors i informar-se mútuament del seu seguiment. De tota manera, atès que no sempre es pot garantir que sigui així, la dinàmica de l'escola pel que fa a informacions i comunicacions ha de ser equitativa, i no es pot basar únicament en el fet que les nenes conviuen més dies amb la mare que amb el pare. 

Per tot el que s'ha exposat, el Síndic dóna per tancada la seva actuació en aquest assumpte, tot i que recorda al Departament d'Ensenyament que l'escola no pot prendre partit ni adoptar cap posicionament en les relacions privades entre els pares dels alumnes, que ha de complir sempre les resolucions i els requeriments judicials relatius a les relacions esmentades, i que els pares, si no han estat privats judicialment de la potestat dels seus fills, tenen dret a rebre informació sobre el seu desenvolupament educatiu.

Tramitació

Data Administració Tràmit

14/06/2011 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
19/07/2011 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/09/2011 Departament d'Ensenyament Resolució