Resolució
Q-03746/2010 Disconformitat amb la decisió de tancament del centre d'educació infantil i primària Pedraforca de Saldes i amb el transport escolar col·lectiu.

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Organització i planificació del sistema escolar
Data d'inici 06/08/2010
Data de l'últim moviment 30/03/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Consell Comarcal del Berguedà Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora mostra la seva disconformitat en relació amb la decisió del tancament del centre d'educació infantil i primària (en endavant CEIP) Pedraforca de Saldes, que comporta haver de desplaçar l'alumnat a un altre municipi, situat a deu quilòmetres de la seva localitat.

l'associació de mares i pares d'alumnes (en endavant AMPA) del CEIP s'ha adreçat al Departament d'Educació per exposar el seu desacord amb el tancament de l'escola i addueix que el nombre d'alumnes no pot ser un argument justificatiu, ja que aquest curs passat va haver-hi sis alumnes matriculats i altres escoles d'aquesta zona d'educació rural (en endavant ZER) tenen el mateix nombre d'alumnes.

A l'escrit de queixa també s'argumenten les dificultats que suposaria per a les famílies haver de desplaçar-se deu quilometres per les condicions de la carretera, que a l'hivern queda completament glaçada.

Posteriorment, l'AMPA ha denunciat que el vehicle que ha de transportar els seus fills a l'escola Serrat Voltor és de nou places (inclosa la del conductor), distribuïdes de la següent manera: tres seients davanters, tres seients a la part central i tres seients a la part posterior del vehicle, per la qual cosa un dels nens ha d'anar assegut a un dels seients davanters sense tenir l'edat i l'alçada que ho permetin.

Contingut

Amb relació al tancament del centre, el Departament d'Ensenyament especifica que l'escola Pedraforca-ZER Alt Berguedà de Saldes es troba inactiva i no suprimida definitivament, i que mentre no es dicti l'acord de Govern que n'estableixi la supressió, està en suspensió d'activitat, a l'espera que es consolidi una demanda estable i suficient per garantir el futur de l'escola.

Tot i això, el Síndic suggereix, d'acord amb l'article 6.3 de la Llei 12/2009, que es vetlli per oferir ajuts als alumnes que visquin en poblacions sense escola, en nuclis de població allunyats o en zones rurals, i per promoure mesures que facilitin l'accés a les activitats complementàries i extraescolars d'aquests alumnes.

Pel que fa al transport escolar col·lectiu, el Consell Comarcal del Berguedà indica que en conseqüència del cessament de l'activitat docent al CEIP Pedraforca de Saldes, se li va encarregar el transport escolar de set alumnes residents a Saldes per portar-los a Vallcebre. 

Després d'haver fet una petició d'oferta a diferents taxis de la zona, es va adjudicar, per mitjà de l'empresa concessionària d'aquesta ruta, el transport escolar entre Saldes i Vallcebre a un taxista recentment implantat a Gòsol. 

El vehicle que aquest taxista va posar a disposició d'aquest servei disposava de vuit places assegudes a més de la del conductor. Aquest taxi disposava d'acompanyant i de dispositius de retenció homologats. En principi, la franja d'edat dels nens i les nenes que s'havien de desplaçar a Vallcebre feia factible que els dispositius homologats de què disposava el taxi fossin els del grup 3, que són els coixins elevadors i un dispositiu homologat del grup 2, per si algun dels menors el necessités a causa de la seva talla o pes.

Així, segons l'article 117.2 del Reglament general de circulació, el taxi estava dotat de dispositius de retenció homologats adaptats a la talla i al pes de l'alumnat (cadira, elevadors i cinturons de seguretat).

Tot i això, al setembre de 2010, l'AMPA del CEIP Pedraforca va adreçar una carta al Consell Comarcal en què indicava alguna anomalia en el vehicle que havia de portar l'alumnat de Saldes a l'escola Serrat de Voltor de Vallcebre. S'havia vist aquest conductor parlant per mòbil mentre conduïa, i també sembla que de vegades cridava mentre conduïa, de manera que no demostrava tenir un comportament suficientment diligent per la tasca que portava a terme. 

Per això, el Consell Comarcal va decidir suprimir aquest servei i canviar-lo per un microbús. Les famílies van estar finalment d'acord i actualment estan conformes amb el tipus i la qualitat del servei ofert.

Tot i haver-se solucionat el problema, el Síndic suggereix al Consell Comarcal del Berguedà que, de cara a situacions futures, vetlli per garantir la idoneïtat del conductor que es contracti, així com totes les condicions de seguretat i qualitat adequades del servei escolar de transport que s'assigni, en interès superior dels infants. 

Amb aquests suggeriments, es finalitza l'expedient.

Tramitació

Data Administració Tràmit

31/08/2010 Direcció General d'Atenció a la Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
16/09/2010 Consell Comarcal del Berguedà Sol·licitud d'informació a l'Administració
16/09/2010 Direcció General d'Atenció a la Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
30/09/2010 Consell Comarcal del Berguedà Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
04/10/2010 Direcció General d'Atenció a la Comunitat Educativa Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/03/2011 Departament d'Ensenyament Resolució
30/03/2011 Consell Comarcal del Berguedà Resolució