Resolució
Q-03769/2012 Queixa referida a l'aplicació de l'exempció de l'impost de vehicles de tracció mecànica

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 22/05/2012
Data de l'últim moviment 18/11/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Santa Susanna Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Diputació de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'aplicació de l'exempció de l'impost de vehicles de tracció mecànica (en endavant IVTM) reconeguda en l'article 93.1.e) del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, que aprova el text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals.

Exposa que en data 26 d'abril de 2012 va rebre del Departament de Benestar Social i Família una resolució per la qual se li reconeixia un grau de discapacitat del 35% amb efectes des del dia 20 de desembre de 2011. Tot i això, quan va adreçar-se a l'oficina de gestió tributària del municipi de Santa Susanna per sol·licitar l'aplicació de l'exempció i per sol·licitar la devolució de l'import satisfet per aquest concepte en l'exercici fiscal de 2012, li van denegar la devolució.

Contingut

L'article 93.2 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, que aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, estableix que per poder gaudir de l'exempció de l'IVTM cal la sol·licitud prèvia del subjecte passiu i l'aportació de la resolució que acrediti una discapacitat igual o superior al 33%.

La resolució que acredita la condició legal de persona discapacitada actualment és emesa per l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (en endavant ICASS), que depèn del Departament de Benestar Social i Família, i s'atorga amb efectes des de la data de presentació de la sol·licitud. L'Administració, però, acumula un retard important i, sovint, supera el termini d'un any a l'hora de resoldre.

L'Administració tributària, d'altra banda, no reconeix els efectes retroactius de resolució d'acreditació de discapacitat i aplica l'exempció de l'impost a partir de l'exercici fiscal següent a la data de la sol·licitud de l'exempció.

Els ciutadans es troben que, tot i complir els requisits substantius per al reconeixement del dret a l'exempció, aquest reconeixement no es pot fer efectiu per exigències formals de compliment impossible per circumstàncies alienes als contribuents: la manca d'emissió de la resolució per part de l'ICASS dins del termini legalment establert a aquest efecte i la no-concessió de l'exempció amb efectes retroactius.

En resposta a les queixes rebudes, el Síndic ha iniciat una actuació d'ofici a fi de remoure els obstacles existents perquè les persones amb condició de discapacitat puguin gaudir dels beneficis fiscals establerts a aquest efecte des del moment en què tenen reconeguda legalment la situació de discapacitat. 

Per fer-ho possible, el Síndic ha recomanat que es modifiqui l'article 93 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, que aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, i que s'hi incorporin els preceptes necessaris a fi que l'exempció prevista en l'apartat e de l'article 1 pugui ser aplicable des del moment en què es concedeix efectes a la situació de discapacitat reconeguda per part de l'organisme competent.

Tramitació

Data Administració Tràmit

23/07/2012 Ajuntament de Santa Susanna Resposta a la comunicació a l'Administració de la queixa
02/08/2012 Organisme de Gestió Tributària Resposta a la comunicació a l'Administració de la queixa
07/11/2012 Organisme de Gestió Tributària Resolució
21/11/2012 Ajuntament de Santa Susanna Resolució
18/11/2013 Organisme de Gestió Tributària Seguiment finalitzat
18/11/2013 Ajuntament de Santa Susanna Seguiment finalitzat