Resolució
Q-03776/2014 Queixa relativa a la Convocatòria 1/14, de 7 de gener de 2014, de quatre llocs de treball del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE)

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 22/05/2014
Data de l'últim moviment 02/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Governació i Relacions Institucionals Actuació irregular de l'administració - Es soluciona el problema, després de la intervenció del Síndic
Departament de Justícia Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

El promotor de la queixa exposa que treballa al CIRE com a tècnic de prevenció de riscos laborals amb una categoria superior (grup A) i que va sol·licitar ocupar un lloc de treball de tècnic intermedi per a la direcció tècnica del CIRE, però no va ser seleccionat i, per tant, tampoc no va ser convocat per a l'entrevista personal. Considera que disposa de coneixements i experiència professional per ocupar el lloc de treball que es convocava.

Per això, el 16 de gener de 2014 va presentar un escrit en què exposava que malgrat que compleix amb tots els requisits exigits a la convocatòria havia estat exclòs del procés de selecció, i considerava que s'havia vulnerat l'article 25.1 del Conveni col·lectiu del personal laboral del CIRE, que estableix que l'accés del personal es farà de conformitat amb els principis d'igualtat, mèrit, capacitat i publicitat.

Així mateix, sol·licitava tenir accés a l'acta de la comissió de selecció en la qual es fonamentava la seva exclusió. 

En resposta a la seva reclamació, el promotor va rebre l'escrit de 5 de febrer de 2014 de la directora del CIRE en què se li comunicava que la comissió de selecció va comprovar que no acreditava tenir experiència en la implantació del servei de botigues en centres penitenciaris, ni ser coneixedor dels protocols d'actuació del servei de botigues en centres penitenciaris. Per tant, va considerar que el seu perfil professional no s'ajustava al que se sol·licitava per ocupar el lloc de treball a què optava, i que d'acord amb l'article 25 del conveni vigent del personal laboral del CIRE, es va decidir per majoria no convocar-lo a la següent fase del procés selectiu. D'altra banda, tot i que el promotor havia demanat còpia de l'acta de la comissió de selecció, no se li va facilitar.

Un cop estudiat aquest assumpte, el Síndic fa les consideracions següents:

En primer lloc, l'exigència del coneixement i de l'experiència, en els termes en què estan descrits en el perfil de la convocatòria, no es poden configurar com a requisits indispensables que hagin de reunir els candidats aspirants per prendre-hi part, sinó com a mèrits que cal valorar. Els candidats només poden ser exclosos de la valoració quan quedin fora del procés perquè no compleixen els requisits generals de participació que, en aquest cas, són l'exigència de la titulació o la capacitació professional. És a dir, que una cosa són els requisits per participar en la convocatòria (titulació acadèmica i formació específica) i una altra la valoració dels mèrits al·legats i acreditats amb relació a la plaça sol·licitada. 

En aquest cas, els mèrits i la capacitat del promotor no han estat objecte de valoració ni de puntuació perquè va resultar exclòs del procés pel fet de no conèixer els protocols ni tenir experiència en el funcionament del servei de botigues. Per tant, el procés de selecció seguit per a la resolució d'aquesta convocatòria no ha respectat, per a tots els candidats, els criteris de valoració fixats a l'article 26 del Conveni col·lectiu del personal laboral del CIRE .

En segon lloc, el perfil professional requerit a la convocatòria estableix que s'ha de tenir coneixement dels protocols d'actuació del servei de botigues, però aquests protocols no són d'accés públic per a tots els treballadors del CIRE, sinó que se'n fa difusió només a les persones que realitzen el servei. Això deixa al marge els candidats que no poden accedir als protocols perquè el seu lloc de treball al centre no està dins d'aquest servei. 

I en tercer lloc, pel que fa a l'accés a l'acta de la comissió de selecció, el Síndic posa de manifest que en els procediments de concurrència competitiva el Tribunal Suprem ha manifestat el dret de les persones interessades en el procediment a veure i obtenir còpia dels exàmens dels altres participants (STS 6 de juny de 2005). En el cas d'un concurs de mèrits, l'aplicació d'aquesta doctrina comporta que s'hagi de permetre l'accés la persona interessada, si així ho demana, als documents aportats pels candidats per a l'acreditació dels mèrits. Per això, s'entén que no hi ha d'haver cap obstacle perquè es faciliti la còpia de l'acta al promotor, amb l'omissió, si escau, de la informació relativa a les dades especialment protegides.
	
Per tot això, el Síndic suggereix al Departament de Justícia que ordeni a la direcció del CIRE que, en el cas que no s'hagi fet, la comissió de selecció valori els mèrits del promotor de la queixa perquè en conegui la puntuació i la pugui contrastar amb la de la resta d'aspirants, i que li faciliti la còpia de l'acta que sol·licita. També demana al Departament que recordi al CIRE que en els processos de provisió interna de vacants cal establir clarament quins són els requisits de participació i distingir-los dels mèrits que han de ser objecte de valoració, i que si es vol valorar el coneixement de processos interns del centre cal que aquests siguin de coneixement públic per evitar que, a la pràctica, només puguin ser avaluats els aspirants que estiguin dintre del servei on s'han difós.

Tramitació

Data Administració Tràmit

27/06/2014 Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) Sol·licitud d'informació a l'Administració
12/08/2014 Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/10/2014 Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/01/2015 Direcció General de Funció Pública Sol·licitud d'informació a l'Administració
03/02/2015 Direcció General de Funció Pública Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
05/02/2015 Departament de Justícia Resolució pendent d'acceptació
05/02/2015 Departament de Governació i Relacions Institucionals Altres formes de finalitzar
27/02/2015 Departament de Justícia Resposta a la resolució pendent d'acceptació
21/05/2015 Departament de Justícia Resolució pendent d'acceptació
09/09/2015 Departament de Justícia Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
02/11/2015 Departament de Justícia Resposta a la resolució pendent d'acceptació