Resolució
Q-03777/2014 Disconformitat amb la proposta d'acolliment permanent en família aliena d'un infant

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Equips d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (EAIA's)
Data d'inici 22/05/2014
Data de l'últim moviment 07/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la proposta d'acolliment permanent en família aliena del seu fill, de dinou mesos d'edat. 

Exposa que actualment compleix condemna en un centre penitenciari de Barcelona i que el 21 de juny de 2014 quedarà en llibertat condicional. La mare del seu fill està ingressada a la Unitat de Subaguts de la Clínica Montserrat a Sant Joan de Déu, a Sant Boi. 

Durant aquest temps, l'àvia materna s'ha fet càrrec del nadó, però sembla que el 21 de febrer de 2014 els van notificar el tràmit d'acolliment permanent en família aliena. El 28 de febrer, el promotor va presentar al·legacions contra aquesta mesura, però sense èxit, i el 3 d'abril de 2014 va haver de lliurar el seu fill a l'Equip d'Atenció a la Infància i l'Adolescència.

Contingut

El Síndic recorda que la Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, estableix en l'article 120.2 que les mesures d'acolliment familiar, sempre que sigui possible, tenen preferència respecte de les que comporten l'internament en centre.

D'altra banda, amb caràcter general, els experts coincideixen que un entorn familiar esdevé imprescindible per assolir el màxim desenvolupament dels infants d'edats primerenques, especialment els menors de tres anys. La mesura d'acolliment d'urgència i diagnòstic té per objecte precisament l'acolliment d'infants mentre es duu a terme l'estudi de la situació familiar i es constitueix precisament amb nadons i nens i nenes menors de sis anys.

Per tot això, el Síndic suggereix, d'una banda, que la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA) respongui les al·legacions que el promotor va presentar el mes de febrer; i de l'altra, que en coordinació amb l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció, la DGAIA prengui les mesures urgents que consideri adequades a fi d'evitar la prolongació de l'acolliment institucional d'aquest infant.

Tramitació

Data Administració Tràmit

13/06/2014 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
29/07/2014 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/10/2014 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
31/10/2014 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
16/12/2014 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
26/10/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
07/12/2015 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació