Resolució
Q-03801/2008 Manca d'actuació de l'Ajuntament de Sant Cebrià de Vallalta davant les reclamacions per les molèsties per sorolls que ocasiona un bar.

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Contaminació
Data d'inici 01/09/2008
Data de l'últim moviment 05/07/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Sant Cebrià de Vallalta Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

El promotor es queixa de la manca d'actuació de l'Ajuntament de Sant Cebrià de Vallalta amb relació a les molèsties que ocasiona un bar, ubicat en els baixos de l'immoble on viu.

La persona interessada facilita la documentació que dóna compte de les reclamacions formulades, les quals centren l'atenció en les molèsties pel xivarri de la clientela que ocupa la terrassa del bar i per l'horari d'obertura i de tancament de l'establiment; els sorolls per les operacions de neteja que es fan a partir de les 23 hores i que s'estenen fins a la 1 de la matinada; el deficient aïllament acústic del local que fa que se senti la gent, els cops i els moviments de les taules i les cadires; i finalment, les males olors.

El promotor exposa que el 29 d'abril de 2008 l'enginyer municipal va anar a casa seva per verificar els fets denunciats i va fer un mesurament sonomètric. Alhora, afegeix que l'inspector va poder comprovar com el bar manté les portes i les finestres obertes. Tanmateix, fins a la data desconeix el resultat dels mesuraments, els requeriments que s'han adreçat al bar i, si escau, el termini que s'ha atorgat per adoptar mesures correctores, ja que, a parer seu, la problemàtica es manté en els mateixos termes.

Pel que fa a la qüestió relativa a les portes i a les finestres, la persona interessada manifesta que contínuament estan obertes, que ha de trucar a la Policia Local i que la Policia manifesta que pot aixecar una acta en què constin els fets, però que no pot obligar que les tanquin.

La persona interessada manifesta que molts dels clients surten al carrer amb les begudes i seuen en els bancs de l'arbre que hi ha fora del bar per consumir-les, lloc que s'aprofita també per lligar els gossos, que no deixen de bordar.

Contingut

El Síndic recorda al consistori que va contactar telefònicament amb ells el 15 de juliol de 2009, atesa la manca de resposta al seu escrit de petició d'informació. Durant el curs de la conversa, l'Ajuntament va assenyalar que el problema de l'establiment rau bàsicament en el fet que les portes i les finestres es mantenen obertes, per la qual cosa s'havia proposat la instal'lació d'una doble porta, i també manifestava que s'havia limitat l'horari de la terrassa, de les 9 a les 23 hores.

Aquesta informació va motivar que el 23 de juliol el Síndic adrecés al consistori un escrit en què li demanava el següent: que verifiqués el compliment de les condicions de l'autorització de l'ocupació de la via pública; que examinés la suficiència o idoneïtat de les condicions fixades en el projecte tècnic que va servir de base per a l'atorgament de la llicència; que estudiés si els motius de l'obertura de les portes i les finestres poguessin ser un deficient o inexistent sistema de ventilació; i que valorés la conveniència de dur a terme un mesurament amb el suport tècnic del Servei de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona o del Departament de Medi Ambient i Habitatge, i la possibilitat de reconduir el conflicte a través de la mediació ciutadana. 
La resposta municipal facilitada a mitjan agost no conté cap informació que evidenciï que s'ha fent un examen, una valoració o un estudi de les consideracions formulades, atès que només es trameten les notificacions cursades al titular de l'activitat al novembre de 2008, que li recordaven el respecte a les condicions fixades a la llicència i l'advertiment que els fets denunciats pel veïnat constitueixen infraccions a la Llei 3/1998, de 27 de febrer, de la intervenció integral de l'Administració ambiental (en endavant LIIA). 

Alhora, el consistori ha fet arribar un informe tècnic sobre el mesurament dut a terme per l'enginyer municipal el 29 d'abril de 2008, en què es fa constar que el dia de la inspecció el local tenia les finestres parcialment obertes i que se superaven els valors continguts a la Llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica. Per això, el tècnic proposava, entre altres extrems, aconsellar la col'locació de tapes de goma a les potes de les taules i les cadires, tenir cura del descans dels veïns i proposar el tancament de l'activitat en el cas que no es complissin els requeriments sobre el nivell sonor i l'horari de funcionament. Finalment, s'adjunta la notificació d'autorització de la col'locació de taules i cadires a la terrassa, de maig a setembre de 2009, de 9 a 23 hores.

Després de deixar transcórrer un termini prudencial, el Síndic ha contactat recentment amb el promotor de la queixa, el qual ha facilitat la còpia de les instàncies registrades a l'Ajuntament, al febrer, l'abril, el maig i l'octubre de 2009 i el gener de 2010, en les quals posa de manifest la persistència de la problemàtica acústica, centrada sobretot en l'arrossegament de les cadires, les taules i les caixes de beguda i en el volum de la televisió. 

La persona interessada manifesta que mai no ha rebut resposta a cap dels seus escrits, i que si bé s'ha aconseguit el tancament de les finestres, la porta de l'establiment roman oberta, fins i tot a l'hivern. Pel que fa a la terrassa, assenyala que l'horari d'obertura de la terrassa no respon a cap limitació horària, a diferència del que el consistori havia indicat en la conversa telefònica. Segons manifesta, el juliol de 2007 va ser el primer cop que es va instal'lar la terrassa i l'horari autoritzat va ser de les 10 del matí fins a les 22 hores del vespre. Posteriorment, l'horari autoritzat ha estat de 9 del matí a 23 hores. Alhora també vol fer constar que, a parer seu, la distància que hi ha entre el seu habitatge i la terrassa és mínima, per la qual cosa no pot gaudir de la tranquil'litat desitjada a casa seva.

Per les raons exposades, el Síndic s'adreça novament a l'Ajuntament perquè informi de les actuacions efectives i eficaces dutes a terme arran de les diferents denúncies presentades per la persona interessada. A més, fa les consideracions i els suggeriments següents: 
1. Pel que fa a la problemàtica acústica denunciada, el Síndic creu que és obvi assenyalar que imposar unes condicions de funcionament de l'activitat el compliment de les quals no es pot garantir per mitjans mecànics, sinó que depèn de la predisposició o la bona voluntat dels responsables de l'explotació, pot conduir fàcilment a l'incompliment. Incompliment que, sens dubte, no es va produir en el moment en què es va fer l'acta de comprovació l'any 2007, ja que del resultat correcte en depenia l'autorització d'obertura de l'establiment. Amb posterioritat a la posada en marxa, l'Ajuntament ja va fer uns recordatoris als titulars perquè va poder comprovar l'incompliment de les condicions fixades i els nivells sonors que excedien els màxims permesos. 

a) Per aquest motiu, el Síndic demana informació:

- Sobre les actuacions dutes a terme en vista de les diferents denúncies de la Policia Local, i demana també que es faciliti una còpia de les actes de la Policia Local i de les resolucions sancionadores dictades, a més de la informació, esmentada més amunt, sobre l'execució de la sanció.

- Sobre la instal'lació d'una doble porta, tal com així l'Ajuntament va manifestar en la conversa telefònica amb el Síndic.

- Sobre si s'han col'locat les gomes a les taules i les cadires.

- Sobre si els motius pels quals la porta segueix oberta poden obeir a un sistema de ventilació deficient o inexistent, i els motius pels quals la Policia Local no pot obligar el titular de l'activitat a mantenir-la tancada.

b) Atès el temps transcorregut des del mesurament dut a terme el 29 d'abril de 2008 per l'enginyer municipal, el Síndic suggereix que per tal de conèixer amb exactitud la incidència acústica de l'activitat s'ordeni que se'n dugui a terme un altre, l'informe del qual reflecteixi amb claredat la metodologia seguida per a la determinació dels nivells d'avaluació amb l'aplicació, si escau, dels factors de correcció. En qualsevol cas, i com ja va suggerir el Síndic en la petició d'informació, el consistori pot demanar el suport del Servei de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona o bé del Departament de Medi Ambient i Habitatge.

c) D'altra banda, el Síndic demana que s'expliquin els motius pels quals si el tancament de l'activitat, segons acord de la Comissió de Govern de 26 de maig de 1996, és fins a les 24 hores, llevat dels divendres, dissabtes i vigílies de festius, en els quals s'estén fins a la 1.30 hores, per què es permet que els titulars facin la reposició de les neveres fins a les 2 del matí i a les 7 iniciïn les tasques de neteja. El Síndic entén que, arribada l'hora de tancament de l'activitat, es produeix l'actuació de desallotjament i no s'hi hauria de permetre cap activitat a l'interior, encara que no vagi lligada a la que genera l'entrada de la clientela. 

d) A partir del resultat dels mesuraments, el Síndic suggereix que l'Ajuntament consideri la revocació de la llicència per la inoperància o manca d'idoneïtat de les mesures correctores fixades per impedir la producció de sorolls en un habitatge, en no ser conforme amb la necessària i imprescindible evitació de les molèsties la llicència municipal atorgada, la qual ha de pressuposar l'exigència d'unes condicions que han resultat ser insuficients per fer viable l'activitat.

2. Pel que fa a l'horari de la terrassa, el Síndic vol que es confirmi si la informació facilitada per la persona interessada és certa, i també els motius pels quals es va manifestar telefònicament que se n'havia limitat l'horari, si des del 2008 el que s'ha fet és una ampliació horària. Un cop s'aclareixi aquesta qüestió, el Síndic sol'licita expressament resposta del que es va demanar a la petició d'informació d'octubre de 2008: 

a) Les inspeccions dutes a terme per verificar les condicions d'autorització de la terrassa i els fets denunciats amb relació a la problemàtica acústica que genera la clientela de l'establiment.
 
b) Si l'amplada de la voravia permet la instal'lació de la terrassa, de conformitat amb les prescripcions de l'article 89 de l'Ordenança municipal de convivència ciutadana. 

c) D'altra banda, la normativa municipal en matèria de sorolls estableix que en el cas d'haver-hi autorització per mantenir taules de bar a la via pública fins més tard de les 22 hores, la retirada s'ha de fer evitant fer soroll que pugui molestar els veïns, ja que en cas contrari es pot limitar l'autorització municipal. Per les raons exposades, el Síndic demana saber la distància entre la terrassa i l'immoble on viu la persona interessada, i si s'ha tingut en compte a l'hora d'atorgar-ne la instal'lació, atès el caràcter discrecional que tenen les autoritzacions per a l'ocupació de la via pública i la problemàtica acústica associada a l'establiment.

Tramitació

Data Administració Tràmit

09/10/2008 Ajuntament de Sant Cebrià de Vallalta Sol·licitud d'informació a l'Administració
10/02/2009 Ajuntament de Sant Cebrià de Vallalta Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/07/2009 Ajuntament de Sant Cebrià de Vallalta Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/07/2009 Ajuntament de Sant Cebrià de Vallalta Sol·licitud d'informació a l'Administració
12/08/2009 Ajuntament de Sant Cebrià de Vallalta Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/03/2010 Ajuntament de Sant Cebrià de Vallalta Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/06/2010 Ajuntament de Sant Cebrià de Vallalta Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
28/12/2010 Ajuntament de Sant Cebrià de Vallalta Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
05/07/2011 Ajuntament de Sant Cebrià de Vallalta Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 16/2002, de 28 de juny, de protección contra la contaminació acústica- DOGC.3675 (11/07/2002)
Llei 24/2009, del 23 de desembre, del Síndic de Greuges- DOGC.5536 (30/12/2009)
Reial decret 1027/2007, de 20 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament d'instal·lacions tèrmiques en els edificis- BOE.207 (29/08/2007)