Resolució
Q-03827/2011 Retard del Departament d'Ensenyament en la construcció del centre d'ensenyament infantil i primària El Calderí de Caldes de Montbui.

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 09/06/2011
Data de l'últim moviment 31/12/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

L'any 2010 es va rebre una queixa (01006/2010) referida a la demora en la construcció del centre d'ensenyament infantil i primària (en endavant CEIP) El Calderí de Caldes de Montbui. La persona interessada exposava que des del setembre de 2006 els alumnes d'aquest centre estudien en mòduls prefabricats. Les darreres informacions rebudes per part de l'anterior titular del Departament d'Ensenyament assenyalaven que les noves instal·lacions entrarien en funcionament definitivament el curs 2013/2014.

Sobre aquest mateix assumpte, una nova persona s'ha adreçat al Síndic per recordar que els alumnes d'aquest centre es troben encara estudiant en mòduls prefabricats, i afegeix que el projecte de construcció es troba del tot paralitzat.

Contingut

El Departament d'Ensenyament exposa que actualment l'empresa adjudicatària està redactant el projecte executiu per a la nova construcció d'aquest centre, i també que l'execució de les obres es duran a terme quan la disponibilitat pressupostària ho permeti. En vista de la informació rebuda, el Síndic entén que el Departament no disposa a hores d'ara d'una previsió aproximada de l'inici i la finalització de les obres.

En aquest sentit, el Síndic recorda que els alumnes del centre esmentat estan escolaritzats en condicions de provisionalitat des del curs 2006/2007. Els alumnes que van accedir-hi des del moment de la creació del centre, doncs, un cop conclogui el curs 2011/2012, ja hauran estat sis anys escolaritzats en condicions de provisionalitat. Si es té present que les obres encara no s'han iniciat, i que no hi ha previsió d'inici, pot donar-se el cas que l'alumnat que va matricular-s'hi el curs 2006/2007 completi l'educació infantil de segon cicle i l'educació primària en unes instal·lacions escolars provisionals, sense haver fet ús de l'edifici definitiu. 

El Síndic, en la visita de centres que es troben en aquestes condicions de provisionalitat, ha constatat, de manera força recurrent, problemes relacionats amb la disponibilitat d'espais com ara biblioteques, sales d'informàtica, sales de psicomotricitat, etc., problemes relacionats amb la disponibilitat d'espais d'esbarjo suficients i ben condicionats, problemes relacionats amb les temperatures inadequades que han de suportar els alumnes que fan classe als mòduls prefabricats, etc.

Tal com el Síndic ja ha comunicat en el marc d'altres expedients de queixa, la provisionalitat de les instal·lacions escolars, i també el mal estat de conservació dels edificis ja construïts de fa anys, afecten negativament el dret a l'educació en condicions d'equitat i qualitat, i requereixen de les administracions competents endegar processos constructius amb la màxima celeritat possible.

Des d'aquest punt de vista, el Síndic reitera el suggeriment que el Departament d'Ensenyament planifiqui l'execució d'aquestes obres i informi la comunitat escolar sobre la previsió d'inici i finalització de la construcció del nou edifici.

En el seu informe de resposta, el Departament exposa que la manca de disponibilitat pressupostària dificulta establir la data aproximada d'inici d'obres. També exposa, però, que actualment l'empresa adjudicatària està redactant el projecte executiu per a la construcció del centre. 

A fi de poder donar resposta a la persona interessada, el Síndic demana conèixer quan està previst que finalitzi aquesta fase de projecció del centre que ja està en marxa i quins passos s'aniran desenvolupant abans d'iniciar la fase pròpiament d'execució de les obres.

Tramitació

Data Administració Tràmit

16/06/2011 Direcció General de Centres Públics Sol·licitud d'informació a l'Administració
03/08/2011 Direcció General de Centres Públics Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
04/08/2011 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
13/09/2011 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
23/05/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
14/06/2012 Departament d'Ensenyament Irregularitat
14/06/2012 Departament d'Ensenyament Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
31/12/2013 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat