Resolució
Q-03828/2010 Queixa contra l'Ajuntament de Tossa de Mar per la manca d'execució d'un pla parcial en aquest municipi.

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Planejament i execució urbanística
Data d'inici 12/08/2010
Data de l'últim moviment 03/10/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Tossa de Mar Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

El promotor planteja la seva queixa contra l'Ajuntament de Tossa de Mar per la manca d'execució del Pla parcial per a la urbanització dels voltants del complex turístic San Eloy i les urbanitzacions de Pineda Vella i Pineda Nova, pertanyents a aquest municipi.

El promotor exposa que l'any 1995 es van aprovar els estatuts i les bases de la Junta de Compensació i que des d'aleshores l'Ajuntament no ha impulsat la urbanització del sector.

Contingut

Un cop examinada la documentació aportada per l'Ajuntament, gairebé vuit mesos després de la sol·licitud efectuada pel Síndic, aquesta institució constata que no es dóna resposta a les qüestions plantejades, de manera que no pot valorar l'actuació del consistori en aquest assumpte.

Així, el Síndic adverteix que aquest capteniment podria ser qualificat de manca de col·laboració en tant que l'Ajuntament no ha facilitat la informació en els terminis establerts en la Llei del Síndic de Greuges.

Pel que fa al fons de l'assumpte, el Síndic assenyala que si bé entre els deures dels propietaris del sòl hi ha el de costejar la urbanització i conservar-la fins que sigui rebuda per l'Ajuntament que correspongui, la titularitat d'aquesta activitat com a activitat d'execució del planejament correspon a l'Administració, i en concret als ajuntaments.

L'activitat urbanística és una activitat pública que pot ser considerada des d'un servei públic a una mera intervenció administrativa o de foment, però en tot cas correspon a l'Administració la direcció i el control del procés urbanístic. I això és així perquè sens perjudici dels interessos privats que concorren en l'execució del planejament i el degut respecte que mereixen, hi ha un interès primordial que consisteix a desenvolupar i complir les previsions contingudes en el planejament.

El Síndic indica, doncs, que els ajuntaments han de mantenir el control i la direcció de l'activitat urbanística i impulsar l'activitat dels particulars, ja es tracti de promotors, juntes de compensació o juntes de conservació. Aquest impuls ha de passar per l'establiment d'uns bons canals de diàleg amb els propietaris i la prestació d'ajuda i suport dels serveis tècnics a les juntes de compensació o conservació, amb les quals han de col·laborar per a la consecució de l'execució dels serveis.

Tramitació

Data Administració Tràmit

08/09/2010 Ajuntament de Tossa de Mar Sol·licitud d'informació a l'Administració
23/02/2011 Ajuntament de Tossa de Mar Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/04/2011 Ajuntament de Tossa de Mar Reiteració posterior a la primera
11/05/2011 Ajuntament de Tossa de Mar Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/06/2011 Ajuntament de Tossa de Mar Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
02/09/2011 Ajuntament de Tossa de Mar Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
03/10/2011 Ajuntament de Tossa de Mar Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 24/2009, del 23 de desembre, del Síndic de Greuges- DOGC.5536 (30/12/2009)