Resolució
Q-03852/2014 Disconformitat amb la resolució d'un expedient sancionador de trànsit incoat per un agent de la Policia Local de Begues que estava fora de servei

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 26/05/2014
Data de l'últim moviment 13/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Begues Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

El promotor de la queixa exposa que se li va incoar un procediment sancionador per la presumpta comissió d'una infracció consistent a circular amb el seu vehicle en sentit contrari al que establia la via, en un carrer de Begues amb sentit únic de circulació. Tot i això, explica que no se li va notificar la denúncia a l'acte i que no va rebre cap notificació amb relació a aquest procediment.

Pel que fa als fets ocorreguts, exposa que l'agent denunciant no estava de servei en aquell moment, sinó que passejava el gos a la zona reservada per a vehicles i en sentit contrari a la circulació. Per contra, ell circulava correctament per la via, i no va cometre la infracció que se li imputa. 

En aquest sentit, considera que la denúncia té caràcter voluntari i, per tant, no se li pot atribuir la presumpció de veracitat de què gaudeixen les denúncies dels agents de l'autoritat, motiu pel qual sol·licita l'anul·lació de la denúncia.

Un cop estudiada aquesta qüestió, el Síndic conclou que el que dóna legitimació a l'agent per actuar o no és si està o no de servei. Sempre que l'agent es pugui identificar com a tal i provar que es troba de servei en el moment de la presumpta infracció de tràfic, ha de confeccionar la denúncia de forma obligatòria i firmant amb el seu número d'agent. Si l'agent no està de servei, també pot posar la denúncia, però en aquest cas ha de fer-ho de forma voluntària, com qualsevol altre ciutadà (amb nom i cognoms, sense poder utilitzar el seu número d'agent).

De la informació de què es disposa se'n desprèn que l'agent no estava de servei i, per tant, la denúncia que va formular és voluntària i no gaudeix de presumpció de veracitat. És per això que el Síndic va demanar a l'Ajuntament de Begues que revisés l'expedient i que, en el cas que el denunciant presentés oposició a la denúncia i que l'Administració no aportés cap element de prova en contrari, s'anul·lés l'expedient incoat pels motius exposats. També li va demanar que ateses les manifestacions formulades per l'agent a l'escrit d'al·legacions, se l'informés convenientment sobre el valor de les denúncies formulades pels agents de paisà als efectes oportuns.

De l'informe tramès per l'Ajuntament de Begues se'n desprèn que s'ha acceptat el suggeriment relatiu a la informació que s'havia de dispensar a l'agent de la Policia Local de Begues, però no s'ha acceptat el d'anul·lar l'expedient incoat contra el promotor, perquè "la resolució de l'expedient sancionador per infracció de trànsit al promotor no ha estat recorreguda mitjançant el preceptiu recurs de reposició en el termini d'un mes, ni tampoc amb el recurs contenciós administratiu davant el jutjat de Barcelona que seria inadmissible pel fet de ser un acte administratiu consentit el contingut del qual ha esdevingut ferm per no haver estat recorregut en temps i forma. A més, de l'expedient sancionador es desprèn que la infracció realment ha estat comesa pel denunciant segons la ratificació de l'agent denunciant que en el moment de la denúncia no estava de servei".

Posteriorment, el Síndic ha recordat que atès que es tracta d'una denúncia formulada per un agent de paisà i fora de servei, i per tant formulada de forma voluntària, i atès que l'Administració no ha pogut aportar cap element de prova en contrari, s'anul·li l'expedient incoat perquè la denúncia no gaudeix de presumpció de veracitat. 

En data 2 de novembre de 2015 l'Ajuntament ha tramès un nou informe en el qual indica que "a l'expedient queda acreditat que la infracció efectivament ha estat comesa pel denunciat segons ratifica posteriorment l'agent de policia, i que el denunciat no ha interposat cap recurs administratiu i/o judicial al·legant que l'agent estava fora de servei".

Si la denúncia feta per un agent de paisà i fora de servei no té presumpció de veracitat, i per tant és una denúncia voluntària, no pot ser ratificada pel mateix agent a fi d'atorgar-li presumpció de veracitat i convertir-la en un mitjà de prova del fet denunciat per part de l'Administració. En tot cas, la ratificació l'hauria de fer un altre agent uniformat que estès present al lloc dels fets. En cas contrari, no tindria cap sentit perquè sempre amb la posterior ratificació de l'agent les denúncies gaudirien de presumpció de veracitat i els ciutadans no tindrien cap possibilitat d'exigir la confirmació dels fets denunciats.

En conseqüència, el Síndic suggereix de nou a l'Ajuntament que anul·li l'expedient sancionador de trànsit incoat contra el promotor de la queixa.

Tramitació

Data Administració Tràmit

15/09/2014 Ajuntament de Begues Sol·licitud d'informació a l'Administració
04/11/2014 Ajuntament de Begues Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/12/2014 Ajuntament de Begues Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/12/2014 Ajuntament de Begues No irregularitat
23/12/2014 Ajuntament de Begues Sol·licitud d'informació a l'Administració
29/12/2014 Ajuntament de Begues Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/01/2015 Ajuntament de Begues Resolució pendent d'acceptació
10/03/2015 Ajuntament de Begues Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
02/06/2015 Ajuntament de Begues Resposta a la resolució pendent d'acceptació
31/07/2015 Ajuntament de Begues Resolució pendent d'acceptació
15/09/2015 Ajuntament de Begues Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
15/10/2015 Ajuntament de Begues Resposta a la resolució pendent d'acceptació
22/10/2015 Ajuntament de Begues Resolució pendent d'acceptació
02/11/2015 Ajuntament de Begues Resposta a la resolució pendent d'acceptació
06/11/2015 Ajuntament de Begues Resolució pendent d'acceptació
13/11/2015 Ajuntament de Begues Resposta a la resolució pendent d'acceptació