Resolució
Q-03890/2010 Inexecució de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès d'un decret d'enderrocament d'un tancament en un expedient de protecció de la legalitat urbanística.

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Disciplina urbanística i inspecció
Data d'inici 17/08/2010
Data de l'últim moviment 20/01/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El president d'una comunitat de propietaris d'un edifici de Cerdanyola del Vallès exposa els problemes que pateixen els veïns d'aquest immoble.

D'una banda, el promotor de la queixa exposa que el propietari del local situat a la finca en qüestió va fer unes obres de tancament del celobert amb una estructura d'alumini sense la llicència municipal preceptiva.

Atès que les obres indicades són il·legalitzables, la corporació local va incoar un expedient de protecció de la legalitat urbanística mitjançant el Decret d'alcaldia de data 5 de febrer de 2007. Malgrat el temps que ha transcorregut, encara no s'ha estat enderrocat aquest tancament.

D'altra banda, la persona interessada manifesta els problemes de salubritat i higiene que pateixen a l'edifici, concretament a l'espai del celobert, per la manca de neteja del sostre de l'estructura d'alumini construïda per al tancament del local. Per aquest motiu, el promotor sol·licita sense més dilació que s'enderroqui l'estructura, de conformitat amb l'expedient de protecció de la legalitat urbanística incoat. També demana que s'ordeni al propietari que netegi el sostre, a fi de restablir les condicions d'higiene i salubritat què els propietaris dels immobles estan obligats a complir.

Contingut

D'acord amb la informació de l'expedient, el Síndic recorda al consistori que en data 5 de febrer de 2007 va dictar-se el Decret d'alcaldia mitjançant el qual s'incoava un expedient de protecció de la legalitat urbanística per les obres de tancament del celobert amb estructura d'alumini sense la llicència municipal preceptiva en l'edifici del promotor. Les obres esmentades són il·legalitzables per ser contràries al planejament vigent i es trobaven en procés d'execució, segons l'acta d'inspecció de data 8 de novembre de 2006.

Segons l'informe jurídic de data 10 de setembre de 2010, es va arxivar aquest expedient perquè havia caducat. D'acord amb el contingut de l'informe municipal de resposta, un cop constatada l'existència de la infracció urbanística i el mal estat de salubritat en què es troba el celobert, el consistori està redactant els actes administratius corresponents per a la incoació de dos nous expedients de protecció de la legalitat urbanística.

Davant d'aquesta informació, el Síndic recorda el principi de legalitat reconegut en l'article 9 de la Constitució espanyola, d'acord amb el qual tant els ciutadans com els poders públics estan subjectes a l'ordenament jurídic.

En aquest sentit, recorda que les corporacions locals han d'exercir preceptivament la potestat de protecció de la legalitat urbanística i estan obligades a activar els mecanismes legalment establerts per a la restauració de la realitat física alterada i l'ordre jurídic vulnerat, d'acord amb els articles 199 i següents del Decret legislatiu 1/2010, de 3 d'agost, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'urbanisme. 

Alhora, i de conformitat amb la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, el Síndic recorda que s'ha de notificar a les persones que s'hagin personat com a part legítimament interessada en l'expedient el resultat de les actuacions practicades i els actes administratius dictats, a fi que puguin fer les al·legacions que considerin convenients en defensa dels seus drets i interessos i presentar els recursos que siguin procedents en dret.

Atès que l'Ajuntament està redactant els actes administratius pertinents per a la incoació i la tramitació dels expedients de protecció de la legalitat urbanística oportuns i amb la confiança que es notificaran al promotor de la queixa, es finalitzen les actuacions en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

27/08/2010 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Sol·licitud d'informació a l'Administració
27/09/2010 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/01/2011 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Resolució