Resolució
Q-03897/2011 Disconformitat amb la llista d'espera per a una visita amb l'especialista en traumatologia de l'Hospital Clínic

Matèries
Polítiques socials
Salut
Gestió dels recursos sanitaris
Data d'inici 14/06/2011
Data de l'últim moviment 01/02/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la llista d'espera en què es troba perquè la visiti l'especialista en traumatologia de l'Hospital Clínic.

Exposa que el 3 de març de 2011 la metgessa traumatòloga del CAP Manso la va derivar amb caràcter urgent a l'Hospital Clínic però que no ha tingut cap més notícia de la derivació. Segons la van informar per telèfon hi havia una llista d'espera d'onze mesos per a una primera visita i, en cas que s'hagués d'intervenir quirúrgicament, d'un any mes.

Per aquests mateixos motius va presentar una reclamació al CatSalut que encara no ha estat contestada.

Contingut

De l'escrit que va trametre el CatSalut a la persona interessada el data 12 de juliol de 2011 es desprèn que les lesions dels lligaments creuats del genoll, sempre que no vagin acompanyades d'una patologia afegida, no es consideren urgents, i que aquest caràcter de la derivació va ser usat per la traumatòloga per intentar agilitar el procés.

Tot i això, sembla que el caràcter de la derivació, d'acord amb l'escrit que el CatSalut va enviar a la persona interessada, no va ser correcte i que, en qualsevol cas, va ser utilitzat per intentar agilitar el procés. El Síndic considera que l'ús d'una priorització errònia falta al principi d'equitat respecte d'altres pacients amb la mateixa lesió que també es troben en la mateixa llista d'espera que la persona interessada. 

Per tant, si no s'ha fet, el Síndic suggereix al Departament de Salut que doni les ordres oportunes perquè s'adverteixi la metgessa traumatòloga del CAP Manso d'aquest ús inadequat de la determinació de la priorització de la derivació i que introdueixi mesures perquè no es repeteixi en el futur. 

D'altra banda, cal tenir en compte que, a més a més del trencament de lligaments, la traumatòloga del CAP Manso també va diagnosticar a la persona interessada un trencament de menisc, patologia afegida que, segons es desprèn de l'escrit del Cat Salut de 12 de juliol, sí que justificaria la derivació amb caràcter urgent que es va efectuar.

Per tot això, el Síndic insta el Departament de Salut a introduir totes les mesures correctores que consideri oportunes perquè no es produeixin situacions com la que s'ha donat en aquest cas, en què la persona interessada ha hagut de recórrer a la sanitat privada en no veure reconegut el seu dret a l'assistència sanitària de manera suficientment àgil. 

Finalment, pel que fa a la gestió de la seva reclamació, atès que es va trigar quatre mesos a respondre-li i atès el caràcter urgent de la derivació efectuada, el Síndic recorda al Departament l'obligació de l'Administració de contestar les reclamacions dels usuaris dins d'un termini raonable perquè no es produeixin situacions com aquesta en què la resposta rebuda ja no tenia cap sentit perquè la persona interessada ja havia acudit a la sanitat privada.

Tramitació

Data Administració Tràmit

22/06/2011 Servei Català de la Salut SCS Sol·licitud d'informació a l'Administració
08/11/2011 Servei Català de la Salut SCS Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/12/2011 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
01/02/2012 Departament de Salut Resolució