Resolució
Q-03907/2012 Disconformitat amb els nous requisits que s'exigeixen per gaudir dels descomptes del túnel del Cadí

Matèries
Consum
Transports
Data d'inici 30/05/2012
Data de l'últim moviment 15/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Territori i Sostenibilitat Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb els nous requisits que s'exigeixen per gaudir dels descomptes del túnel del Cadí. 

Segons exposa, un dels nous requisits que cal complir és disposar de carnet de conduir, el qual exclou situacions com la seva, ja que té reconegut un 57% de grau de discapacitat que li impedeix poder obtenir un permís de conduir. Tot i així, disposa de cotxe propi, que condueix una altra persona, ja que el necessita per traslladar-se a Barcelona i fer els controls mèdics.

Contingut

L'empresa concessionària informa que l'enduriment de les condicions d'acreditació estava fonamentat pel fet que s'havia detectat un percentatge elevat de persones grans sense carnet que realment eren residents a les comarques de l'Alt Urgell, la Cerdanya o el Berguedà i que prestaven les seves targetes als fills o familiars que no vivien a cap municipi d'aquestes comarques i que feien els seus desplaçaments d'oci en dies festius. 

L'empresa entén que una persona amb discapacitat que ha de viatjar constantment a causa de visites mèdiques a la ciutat, ho farà amb algú que també visqui al seu municipi i que, per tant, tindrà acreditada la condició de resident i gaudirà igualment de la bonificació del peatge. 

L'empresa concessionària finalitza l'informe indicant que han tingut moltes peticions de persones que havien de viatjar des de Barcelona fins al municipi a recollir els pares o familiars per baixar-los a les visites mèdiques i tornar-los a pujar. Però quan s'analitzaven els trànsits d'aquestes persones s'observava que sempre es feien de divendres a diumenge. 

Davant la constatació d'aquesta pràctica incorrecta, l'Administració, en exercici de les seves competències, va arribar a la conclusió que per evitar aquest frau calia exigir el carnet de conduir vigent. 

Per la seva banda, el Síndic considera que condicionar l'existència d'una bonificació en el peatge al fet que la persona beneficiària disposi de llicència de conducció en vigor quan la persona té reconeguda una discapacitat que el fa no apte per conduir pot resultar una exigència discriminatòria per a un col·lectiu de persones que precisament té greus dificultats de mobilitat. 

En aquest sentit, el Síndic fa avinent que els poders públics estan obligats a fer una política d'empara de les persones amb discapacitat en virtut de l'article 14 de la Constitució, que reconeix el principi d'igualtat davant la llei sense que pugui prevaler cap tipus de discriminació. 

En conseqüència, denegar la bonificació del peatge d'una persona que reuneix tots els requisits per gaudir de la bonificació però que per raó de la seva discapacitat no pot disposar de carnet de conduir vigent i creure que, en aquests casos, la persona viatjarà amb algú que també visqui al seu municipi i, per tant, gaudirà de la bonificació, pot ser una interpretació excessivament restrictiva de drets d'aquest col·lectiu que pot afectar directament la dignitat de la persona.

Així doncs, el Síndic suggereix al Departament de Territori i Sostenibilitat que prengui les mesures oportunes per modificar la regulació actual del sistema de bonificacions per permetre que les persones amb discapacitat que no puguin obtenir el carnet de conduir per raó de la seva discapacitat puguin gaudir de la bonificació del peatge com la resta de les persones que estan empadronades a les comarques de l'Alt Urgell, la Cerdanya o el Berguedà. 
Tot això, sens perjudici que es portin a terme els controls addicionals oportuns per garantir que siguin les persones discapacitades les que gaudeixin d'aquests beneficis i, si escau, que es prenguin les mesures oportunes per eradicar el mal ús de la bonificació.

Tramitació

Data Administració Tràmit

27/06/2012 Túnel del Cadí, SAC Sol·licitud d'informació a l'Administració
27/07/2012 Túnel del Cadí, SAC Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/01/2013 Departament de Territori i Sostenibilitat Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
21/09/2015 Departament de Territori i Sostenibilitat Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
27/10/2015 Departament de Territori i Sostenibilitat Resolució pendent d'acceptació
14/12/2015 Departament de Territori i Sostenibilitat Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
15/12/2015 Departament de Territori i Sostenibilitat Resposta a la resolució pendent d'acceptació

Normativa i jurisprudència

Normativa

Decret 651/2006, de 27 de desembre, pel qual s'aprova el sistema de descomptes per als usuaris habituals del túnel del Cadí, residents a qualsevol dels municipis de les comarques del Berguedà, de la Cerdanya i de l'Alt Urgell.- DOGC.4790 (02/01/2007)
Llei 24/2009, del 23 de desembre, del Síndic de Greuges- DOGC.5536 (30/12/2009)
Decret 425/2011, de 27 de desembre, de modificació del Decret 651/2006, de 27 de desembre, pel qual s'aprova el sistema de descomptes per als usuaris habituals del túnel del Cadí, residents a qualsevol dels municipis de les comarques del Berguedà, de la Cerdanya i de l'Alt Urgell- DOGC.6034 (29/12/2011)

Expedients Relacionats

AO-00342/2013