Resolució
Q-03915/2014 Queixa relativa a l'accés a la informació per part dels membres de l'Ajuntament de Viladrau

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Participació ciutadana, política i règim electoral
Data d'inici 27/05/2014
Data de l'últim moviment 12/03/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Viladrau Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Un grup municipal es queixa que l'Ajuntament de Viladrau posa traves a l'accés a la informació per part dels grups municipals a l'oposició.

Contingut

Per a l'anàlisi de la situació que es planteja cal tenir present que, a banda de la reclamació per l'incompliment per part de l'Ajuntament de Viladrau de la normativa que regula l'exercici dels drets dels regidors i grups municipals a l'oposició (entre altres el d'accés a la informació i el dret de còpia), en aquest cas s'ha posat de manifest el malestar del president de la corporació per l'actuació del grup municipal i, concretament, per la manera reiterativa en què demana informació i còpies a l'Administració municipal. 

D'acord amb tota la informació disponible, el Síndic considera que, en termes generals, les demandes d'accés a la informació presentades pel grup municipal en qüestió han estat contestades i les còpies demanades han estat lliurades, tot i que en alguns casos els terminis de resposta legalment establerts no s'han respectat estrictament.

Pel que fa a la relació de treball entre ambdues parts, en aquest assumpte s'evidencia una clara divergència entre allò que explica l'Ajuntament i el que manifesta el representant del grup municipal. S'evidencia, doncs, un malestar tant en el president de la corporació com en el portaveu del grup municipal respecte de la relació entre l'equip de govern i el grup municipal, i la manera de vehicular els interessos de cadascuna de les parts en relació amb el dret d'accés a la informació municipal. 

En casos com aquests els grups municipals a l'oposició solen considerar que els seus drets legítims a obtenir informació municipal i a obtenir resposta expressa no es respecten, la qual cosa els impedeix exercir les seves funcions de control i fiscalització de l'acció de govern en detriment del dret de participació. Per contra, l'equip de govern sol manifestar que no hi ha hagut cap vulneració de drets dels regidors de l'oposició i que hi ha un excés en l'exercici del dret pel volum i/o la insistència de les demandes escrites presentades, la qual cosa comporta una obstrucció reiterada de l'acció de govern.

El Síndic considera rellevant recordar que l'atenció dels afers municipals no és altra cosa que la gestió i la defensa de l'interès general dels ciutadans, els quals participen en el control i la gestió de la cosa pública a través dels regidors que han elegit. Els regidors (al govern i a l'oposició), a la vegada, són l'expressió del dret fonamental dels ciutadans a participar en els afers públics mitjançant representants lliurament elegits en eleccions periòdiques per sufragi universal. Com a dipositaris d'aquesta representació, els regidors gaudeixen d'un estatus legal privilegiat per exercir la seva funció, estatus que inclou el dret d'accés a la informació municipal (i també a còpies) i a la participació en els òrgans de govern en els termes que estableixen les normes.

D'acord amb això, el Síndic recorda tant a l'Ajuntament de Viladrau com al grup municipal promotor de la queixa que l'espai natural de confrontació dialèctica entre l'equip de govern i els grups a l'oposició que exerceixen la tasca de control de l'activitat del govern és el ple de la corporació.

Pel que fa concretament a l'exercici del dret d'accés a la informació, el Síndic recorda que la normativa vigent determina que el dret d'informació dels membres de les corporacions locals preveu un règim d'accés directe i un d'indirecte respecte del qual opera el silenci administratiu positiu si no es dicta resolució denegatòria -motivada- en el termini de quatre dies a comptar de la data de presentació de la sol·licitud, i que la jurisprudència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha establert que un cop s'autoritza l'accés a la informació municipal automàticament també s'autoritza el dret a obtenir còpia de la documentació sol·licitada, sempre que es concreti la petició de còpia per evitar situacions abusives o desproporcionades susceptibles d'entorpir l'activitat municipal. 

També vol incidir que en l'exercici d'aquest dret és recomanable que tant els equips de govern com els grups a l'oposició treballin d'acord amb els principis de lleialtat institucional i de bona administració, a fi d'optimitzar els recursos públics disponibles per millorar la seva tasca en tant que representants de l'interès de la ciutadania que els ha elegit. 

En aquesta línia, la consulta presencial dels arxius municipals (especialment en els casos de documents de gran format), la còpia de la informació municipal en format electrònic i l'accés directe (sense sol·licitud prèvia) a la informació que es troba disponible en plataformes en línia poden ser unes eines més que adequades per afavorir la transparència i per reduir els costos administratius de l'accés a la informació municipal.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/09/2014 Ajuntament de Viladrau Resolució pendent d'acceptació
11/11/2014 Ajuntament de Viladrau Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
10/12/2014 Ajuntament de Viladrau Resposta a la resolució pendent d'acceptació
11/03/2015 Ajuntament de Viladrau Irregularitat
12/03/2015 Ajuntament de Viladrau Seguiment finalitzat

Expedients Relacionats

Q-01955/2014