Resolució
Q-03930/2011 Manca de resposta de l'Ajuntament de la Roca del Vallès a un recurs de reposició contra la resolució que denegava una llicència de primera ocupació d'un habitatge.

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Accés i adquisició d'habitatges
Data d'inici 15/06/2011
Data de l'últim moviment 17/10/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de la Roca del Vallès Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de resposta de l'Ajuntament de la Roca del Vallès al recurs de reposició que va presentar el 26 de gener de 2011 contra la resolució que li denegava la llicència de primera ocupació del seu habitatge.

Contingut

En vista del contingut de la resolució de l'Ajuntament de la Roca del Vallès al recurs de la promotora, el Síndic destaca que la jurisprudència s'ha pronunciat amb relació a les llicències de primera ocupació parcials en el sentit de:

1. Assenyalar la doble finalitat de les llicències de primera ocupació: d'una banda, verificar si l'edifici reuneix les condicions idònies de seguretat i salubritat i està habilitat per a l'ús al qual es destina; i d'altra banda, constatar que l'obra executada s'ajusta a la llicència d'obres concedida.

2. Destacar la relació que hi ha entre llicència de primera ocupació i llicència d'obres, de manera que els serveis municipals no poden imposar en la llicència de primera ocupació condicions que no van ser previstes en la llicència d'obres, ni concedir llicència de primera ocupació si l'edificació s'aparta d'allò permès en la llicència d'obres.

3. En cada cas cal atenir-se al que disposa la normativa urbanística aplicable quant a si és possible atorgar la llicència de primera ocupació parcial i en quines condicions.

4. No es pot argumentar, per contra, que cap norma prohibeix expressament la possibilitat de concedir la llicència a les parts d'una edificació que siguin correctes segons la normativa urbanística municipal.

5. En el cas que es detectin anomalies, s'han de notificar al titular de l'obra perquè les rectifiqui o legalitzi abans de concedir la llicència de primera ocupació. 

Per tot això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de la Roca del Vallès, en primer lloc, que valori la possibilitat de revisar la concessió de la llicència de primera ocupació atorgada; en segon lloc, que insti a l'empresa promotora dels habitatges la subsanació dels defectes detectats o la seva legalització, i en tercer lloc, que, una vegada subsanats, concedeixi la llicència de primera ocupació per a tota l'edificació.

Amb aquest suggeriment, el Síndic finalitza la seva intervenció en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

29/06/2011 Ajuntament de la Roca del Vallès Sol·licitud d'informació a l'Administració
02/09/2011 Ajuntament de la Roca del Vallès Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/09/2011 Ajuntament de la Roca del Vallès Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/10/2011 Ajuntament de la Roca del Vallès Resolució